21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePrim-ministrul Republicii Moldova solicită retragerea trupelor ruse din Transnistria

Prim-ministrul Republicii Moldova solicită retragerea trupelor ruse din Transnistria

Prim-ministrul Republicii Moldova, Pavel Filip, a cerut, sâmbătă, în cadrul Conferinţei de Securitate de la Munchen, retragerea trupelor ruse din Transnistria, relatează site-ul agenţiei Tass, citat de Mediafax.

Filip a afirmat că Guvernul de la Chişinău va pleda în continuare pentru stabilirea unui statut juridic special pentru regiunea transnistreană, cu respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova, însă a adăugat că solicită retragerea trupelor ruse şi muniţiilor dislocate în stânga Nistrului, în acest sens fiind esenţial sprijinul OSCE.

Vrem să avem o relaţie echilibrată şi de prietenie cu Moscova, bazată pe dialog şi pe respect reciproc. Sper ca Rusia să aibă intenţia sinceră de a ajuta soluţionarea conflictului transnistrean şi să-şi retragă trupele şi armamentul de pe teritoriul Republicii Moldova, a declarat Filip, potrivit Mediafax.

O stare de incertitudine planează şi asupra Europei de Est: toate ţările din regiune se confruntă cu un set de probleme similare. Prima categorie ţine de probleme interne, cum ar fi reformele structurale, consolidarea instituţiilor democratice, lupta cu corupţia, reducerea sărăciei, modernizarea infrastructurii. A doua categorie de probleme este generată de faptul că prin Europa de Est trec principalele linii de divizare geopolitică între Est şi Vest. Ce-a treia categorie, strâns legată de precedenta, ţine de relaţiile fiecărei ţări cu Rusia, a adăugat premierul Republicii Moldova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS