10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRomânii consumă ciocolată de aproape un miliard de euro anual

Românii consumă ciocolată de aproape un miliard de euro anual

Consumul de ciocolată a urcat semnificativ pe fondul creşterii puterii de cumpărare a românilor, astfel că piaţa de profil va atinge în acest an un nivel istoric, ce ar putea depăşi graniţa de cinci miliarde de lei (aproximativ un miliard de euro), conform unui studiu de specialitate remis ieri agenţiei Agerpres.
Afacerile din piaţa de ciocolată au atins în 2016 nivelul de 4,5 miliarde de lei, iar datele preliminarii privind evoluţia din 2017 indică un avans de peste 20%. Potrivit studiului KeysFin, care a analizat evoluţia pieţei din 2012 până în prezent, principalul indicator care susţine dinamica sectorului îl reprezintă profitabilitatea pieţei.
Dacă în 2012, cele 786 de firme producătoare sau distribuitoare de produse din ciocolată raportau un profit net de 107,3 milioane de lei, în 2017 se estimează că acesta a fost de 306,1 milioane de lei, la un număr de 758 de firme.
Potrivit Eurostat, un român mănâncă în medie pe an 2,2 kilograme de ciocolată, însă cele mai noi date din piaţă arată că nivelul de consum a crescut semnificativ în ultimii doi-trei ani. Raportat la ţările occidentale, consumul la noi este încă foarte redus. Spre comparaţie, elveţienii, campionii europeni în materie, consumă 11 kilograme de ciocolată pe cap de locuitor, iar media UE este de 10 kg.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS