17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRaed Arafat: „Au apărut din nou panouri publicitare care răspândesc mesaje false despre vaccinare”

Raed Arafat: „Au apărut din nou panouri publicitare care răspândesc mesaje false despre vaccinare”

Au apărut din nou panouri publicitare care răspândesc mesaje antivaccinare false. Avertismentul a fost tras de secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, doctorul Raed Arafat. Iar asta în condiţiile în care mesajele antivaccinare sunt verificate de direcţiile de sănătate publică, potrivit unei decizii recente, scrie ziarul adevărul.
„Apariţia din nou a panourilor publicitare care trimit oamenii la pagini web şi la conturi de facebook unde sunt răspândite informaţii împotriva vaccinării, multe dintre ele fiind prezentate că şi cum ar fi studii ştiinţifice, mă face să va pun ataşat un link oficial al OMS unde găşiţi cele mai frecvente întrebări despre vaccinare şi răspunsuri la întrebările respective”, a scris oficialul într-un mesaj publicat pe contul său de Facebook.    Acesta face referire la un set de întrebări publicate pe site-ul oficial al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, de unde părinţii ar trebui să îşi culeagă informaţiile.    „Ultima întrebare se referă la corelarea între vaccin şi autism printr-un studiu din 1998 iar răspunsul arată că studiul a fost retras fiind unul falsificat şi fraudulos! Este normal că părinţii să se informeze în privinţa vaccinării şi este normal să ne interesăm de vaccinul gripal care trebuie repetat anual”, a completat medicul Raed Arafat.    Concret, un studiu făcut de un cercetător englez, publicat într-un jurnal medical internaţional, făcea o legătură între vaccinare şi apariţia autismului. Ulterior, medicul a fost exclus din Colegiul Britanic al Medicilor, fiindu-i retrasă licenţa de liberă practică.    Totodată, el susţine că informaţiile trebuie obţinute din surse credibile şi responsabile, care pot fi trase la răspundere dacă răspândesc informaţii false, şi nu din surse bazate pe păreri, observaţii şi experienţe personale interpretate de persoane fără pregătire medicală, transformându-le în „dovezi ştiinţifice” pe paginile lor fără să poartă nici o responsabilitate pentru dezinformarea pe care o fac şi decesele şi îmbolnăvirile care rezultă din astfel de dezinformare.

De ce au ajuns mesajele antivaccinare pe panouri publicitare

Raed Arafat a mai atras atenţia în urmă cu o lună, când panouri publicitare care promovau antivaccinarea au apărut în  Braşov, Cluj şi Iaşi.    „Oare lipsa vaccinării este mai sigură? La cei care încearcă prin orice metodă să transmită omului de rând că vaccinurile nu sunt sigure îi spun că lipsa vaccinării poate ucide chiar, sau cel putin să lase copilul cu invaliditate pe viaţă. Uitaţi-vă la ce s-a întâmplat cu copiii afectaţi de rujeolă”, a transmis oficialul.   „România e foarte prost pregătită în a gestiona problemele de încredere ale populaţiei în sănătatea publică. În cazul acestor panouri publicitare, care afirmă, printre altele, că vaccinurile nu sunt sigure, este de vină autoritatea locală care ar fi trebuit să ceară autorizaţii pentru afişarea acestor mesaje legate de sănătatea publică. E dreptul fiecăruia să încerce, dar trebuie să existe filtre care să împiedice propagarea unor astfel de mesaje”, a explicat şi Ana Măiţă, preşedintele Asociaţiei Mame pentru Mame.

Cine trebuie pedepsit

Reprezentanta societăţii civile afirmă că un astfel de derapaj a fost posibil tocmai din lipsa de implicare a autorităţilor din sănătate. „Trebuie să înţelegem că persoanele care doresc eşuarea imunizării în România sunt foarte hotărâte. Sunt oameni care cred 100% în ceea ce spun, aflaţi într-o stare de dezinformare. Avem 38 de decese cauzate de rujeolă. De fapt, mor în continuare oameni, mor copii”, a punctat Ana Măiţă.    La rândul său, medicul Florin Buicu a explicat şi cum au apărut aceste panouri. „Contractele încheiate de către primării erau contracte încheiate cu deţinătorii panourilor iar deţinătorii panourilor vindeau mai departe către diverse societăţi sau ONG-uri pentru anumite perioade de timp afişarea unor mesaje. La un moment dat am vrut să merg către autoritatea locală dar autoritatea locală avea un contract general pentru panotaj. În mod normal, ar trebui pedepsit cel care pune anunţul, putem face referire inclusiv la Codul penal”, arată medicul Florin Buicu.    Şi tocmai pentru a preîntâmpina apariţia unor noi panouri publicitare cu un asemenea mesaj împotriva vaccinării, Ministerul Sănătăţii a luat decizia de a controla toate panourile publicitare care promovează campanii de informare pe teme de sănătate publică.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS