12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSauli Niinisto reales în fruntea Finlandei

Sauli Niinisto reales în fruntea Finlandei

Sauli Niinisto a fost reales, duminică, cu o largă majoritate, în funcţia de preşedinte al Finlandei. Potrivit rezultatelor oficiale, politicianul conservator a întrunit aproape 63% din sufragii, o dovadă că măiestria sa în arta de a-şi apropia ţara de Occident fără a ofensa puternicul vecin rus i-a mulţumit pe compatrioţii săi, scrie Agerpres, citând France Presse.
Principalului său rival, Pekka Haavisto, candidat al Verzilor, a obţinut doar 12% din voturi.
Născut în august 1948 într-o familie de muncitori, avocat înainte de a intra în politică, Sauli Niinisto a devenit cel mai popular preşedinte finlandez după Urho Kekkonen (1956-1981) şi îl devansează pe mareşalul Mannerheim, erou al războiului contra Uniunii Sovietice al cărui loc în memoria colectivă a finlandezilor este comparabil cu cel al generalului De Gaulle în Franţa.
În timpul primului mandat, Sauli Niinisto şi-a exercitat din plin atribuţiile funcţiei sale pentru a-şi cultiva relaţiile cu Rusia. Strategia sa nu a împiedicat însă Finlanda, fost teritoriu al Rusiei imperiale (1809-1917), să se apropie de SUA şi de NATO.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS