24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateOana Hăineală este noul şef al Corpului de Control al Ministerului Justiţiei

Oana Hăineală este noul şef al Corpului de Control al Ministerului Justiţiei

Procurorul Oana Hăineală este noul şef al Corpului de Control al Ministerului Justiţiei, informează Mediafax.

La sfârşitul anului, magistraţii Curţii Supreme au anulat decizia Secţiei pentru procurori CSM, prin care au retras-o pe Oana Hăineală de la Ministerul Justiţiei, la solicitarea procurorului general, măsura fiind luată în contextul anchetei privind adoptarea Ordonanţei 13.

„Admite contestaţia formulată de Schmidt – Hăineală Oana Andreea împotriva Hotărârii nr. 257 din 21 martie 2017 a Plenului Consiliului Superior al Magistraturii. Anulează Hotărârea nr. 257 din 21 martie 2017 a Plenului Consiliului Superior al Magistraturii Anulează Hotărârea nr.51/3.02.2017 a Secţiei pentru Procurori a Consiliului Superior al Magistraturii. Obligă intimatul la plata sumei de 3000 lei reprezentând cheltuieli de judecată către contestatoare”, a decis definitiv instanţa supremă.

Consecinţa a fost revenirea Oanei Hăineală în cadrul Ministerului Justiţiei.

Oana Hăineală a fost retrasă din funcţia de secretar de stat al Ministerului Justiţiei, acolo unde fusese detaşată cu avizul Secţiei pentru procurori a CSM, la cererea ministrului. Aceeaşi măsură a fost dispusă şi în cazul lui Constantin Sima, procuror la Parchetul General, detaşat ca secretar de stat la minister, în mandatul lui Florin Iordache. Ulterior, Sima a cerut pensionarea.

În contextul demarării anchetei privind adoptarea Ordonanţei 13, procurorul general al României, Augustin Lazăr, a cerut Secţiei pentru Procurori a CSM încetarea detaşării celor doi.

Ulterior detaşării, Hăineală a sesizat şi CCR, iar Curtea Constituţională a decis că reglementarea legislativă privind detaşarea magistraţilor este neconstituţională pentru că nu precizează condiţiile încetării detaşării

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS