11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAlertă în fermele de porci din România din cauza focarului de pestă porcină confirmat la Satu Mare

Alertă în fermele de porci din România din cauza focarului de pestă porcină confirmat la Satu Mare

Pesta porcină africană (PPA) a reapărut în România și este un motiv serios de îngrijorare pentru toți crescătorii de porci. Virusul a fost depistat pe raza localității Micula, în județul Satu Mare și a fost confirmat astăzi de autoritățile române și Organizaţia Internaţională pentru Epizootii ( OIE), anunţă într-un comunicat Asociaţia Crescătorilor şi Exportatorilor de Bovine, Ovine şi Porcine din România (ACEBOP).

“Recomandăm tuturor crescătorilor de porcine să întărească măsurile de biosecuritate în ferme. Singura cale de a de preveni îmbolnăvirea animalelor este respectarea cu strictețe a unor măsuri de protecție la venirea în contact cu animalele sănătoase. Pesta porcină africană este o boala virală, cu evoluţie rapidă şi mortalitate de 100%. Această boală afectează speciile domestice și sălbatice de porcine, de toate vârstele și sexele, având o perioadă de incubație de 3-15 zile în mod obișnuit sau de 3-4 zile în formă sa acută. Una dintre problemele legate de depistarea bolii este că nu există un semn specific care să indice prezența bolii – chiar și mortalitatea ridicată a animalelor reprezintă doar un indiciu că este vorba de pestă porcină africană” – a declarat dr. Mary Pană, președintele Asociației Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine, Ovine și Porcine din România (ACEBOP).

După primirea confirmării focarului de pestă porcină africană, ANSVSA notifică structurile abilitate de la nivel naţional şi structurile omoloage din Uniunea Europeană, precum şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii Animalelor. De asemenea, urmează să fie convocat Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă, în vederea adoptării unei Hotărâri privind stabilirea atribuţiilor pentru ministerele cu responsabilităţi în controlul bolii, iar Comisia Europeană va adopta o decizie privind zonă aflată sub restricţii şi măsurile care trebuie respectate de România, inclusiv perioada pentru care aceste restricţii vor fi aplicate.

În zonă va fi interzisă mişcarea suinelor domestice şi sălbatice, a produselor şi subproduselor, a materialului seminal, ovulelor şi embrionilor, provenite de la acestea.

Zilele trecute, Germania a anunţat că este în stare de alertă maximă, după ce descoperirea unor noi cazuri de pestă porcină africană în Polonia şi Cehia a crescut riscul ca boala să treacă graniţa.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS