11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateIgor Dodon, suspendat pentru a treia oară

Igor Dodon, suspendat pentru a treia oară

Curtea Constituţională din Republica Moldova, a decis, vineri, suspendarea temporară a lui Igor Dodon pentru refuzul repetat de a promulga legea ”antipropagandă”, iar preşedintele Parlamentului sau prim-ministrul urmează să promulge această lege, relatează Unimedia.info.

Decizia Curţii Constituţionale vine la o zi după ce un deputat al Partidului Democrat a depus o sesizare pentru suspendarea preşedintelui. Acesta a argumentat că prin refuzul deliberat al preşedintelui Republicii Moldova de a executa obligaţia constituţională de promulgare a legii, care a fost votată repetat de către Parlament, a fost creat un blocaj instituţional.

”Preşedintele a refuzat să-şi îndeplinească atribuţiile constituţionale în deplină cunoştinţă de cauză”, se arată în decizia Curţii Constituţionale.

Drept reacţie, Igor Dodon a ameninţat că va lua măsuri împotriva Guvernului, Parlamentului şi a Curţii Constituţionale.

”După cum am promis, nu voi ceda în niciun caz în faţa guvernării. Nu voi accepta candidaturi compromise şi nu voi semna legi care contravin intereselor cetăţenilor. Ceea ce face acum guvernarea cu ajutorul Curţii Constituţionale nu va trece fără consecinţe. După alegerile parlamentare, care vor fi declanşate în câteva luni, vom schimba şi repara multe lucruri. Şi în Guvern, şi în Parlament, şi în Curtea Constituţională. Este inadmisibil ca cetăţenii care au jurat credinţă statului român să decidă politica statului moldovenesc. Este o cenzură bazată pe duble standarde, în stilul democraţilor, aflaţi la guvernare. De ce se trece cu vederea media care promovează deschis lichidarea statalităţii Republicii Moldova? Referitor la informarea cetăţenilor, există multe posibilităţi prin care ei vor putea avea acces la ştirile cenzurate politic. Iar ceea ce face acum guvernarea seamănă mai mult a agonie, decât a democraţie”, a declarat Dodon.

Legea de modificare a Codului Audiovizualului, propusă de către deputaţii Partidului Democrat şi cei ai Grupului parlamentar Popular European din Republica Moldova, prevede interzicerea programelor de televiziune şi radio cu conţinut informativ, informativ-analitic, militar şi politic altele decât cele produse în statele membre ale UE, SUA, Canada şi în statele care au ratificat Convenţia Europeană cu privire la televiziunea transfrontalieră.

Proiectul a fost votat pe 7 decembrie, de către Parlament, după ce prima oară şeful statului a refuzat să-l promulge. Conform prevederilor în vigoare, şeful statului este obligat să promulge această lege.

Marţi, Curtea Constituţională a Republicii Moldova a decis suspendarea atribuţiilor preşedintelui Igor Dodon privind numirea miniştrilor, în urma examinării unei sesizări depuse de către un grup de deputaţi ai Partidului Democrat. Curtea a constatat că „preşedintele se află în imposibilitatea îndeplinirii mandatului, din cauza refuzului deliberat de a-şi exercita obligaţia constituţională”. Decizia a fost luată după ce Igor Dodon a respins pentru a doua oară candidaturile la şapte funcţii de miniştri propuse de către Guvern.

Anterior, Igor Dodon a mai fost suspendat temporar după ce refuzat numirea lui Eugen Sturza în funcţia de ministru al Apărării.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS