16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCanalul Dâmboviţa din Capitală va fi secat

Canalul Dâmboviţa din Capitală va fi secat

Decolmatarea canalului Dâmboviţa, Bucureşti, va începe în 8 ianuarie, cu „impact vizual şi mai ales olfactiv extrem de negativ pentru riverani şi trecători, din cauza descompunerii algelor şi scoicilor”, se arată într-un comunicat transmis vineri de Administraţia Naţională Apele Române – ANAR.

Programul „Amenajarea complexă a râului Dâmboviţa în Municipiul Bucureşti”, a prevăzut ca în secţiunea Piaţa Unirii, râul Dâmboviţa să fie sifonat pe sub pasajul rutier Unirii şi peste magistrala de metrou nr. II ceea ce, în timp, a condus la reducerea capacităţii de transport a biefului în cazul debitelor de ape mari, atât din cauza unor fenomene naturale (dezvoltarea vegetaţiei şi a scoicilor) care măresc rugozitatea, dar mai ales din cauza faptului că în această zonă se aglomerează mâlul şi deşeurile ce nu pot fi colectate din barcă de personalul de exploatare.

„Pentru a se preîntâmpina situaţiile de pericol în cazul apariţiei unor debite de ape mari, s-a hotărât realizarea unei operaţiuni de decolmatare a casetelor sifonării, astfel încât să se asigure funcţionarea în siguranţă a lucrărilor hidrotehnice. În vederea decolmatării, biefurile Unirea-Mărăşeşti trebuiesc lăsate la uscat, operaţiune care s-ar putea realiza cel mai rapid în perioada anotimpului cald, însă cu impact vizual şi mai ales olfactiv extrem de negativ pentru riverani şi trecători, din cauza descompunerii algelor şi scoicilor existente”, precizează ANAR.

Din aceste considerente s-a prevăzut ca demararea lucrării de decolmatare a galeriilor de sifonare să înceapă cu data de 8 ianuarie 2018, „dată de la care sperăm că temperaturile scăzute ne vor ajuta să minimizăm disconfortul pentru cetăţeni”.

ANAR mai menţionează: „pentru reducererea perioadei de timp în care vom realiza lucrările, beneficiem de sprijinul autorităţilor locale, prin direcţiile de specialitate din cadrul Primăriei Municipiului Bucureşti, Poliţia Locală şi prin operatorul serviciilor de alimentare cu apă şi canalizare SC Apa Nova Bucureşti SA. Totodată, pentru menţinerea unui flux de apă minimal pe aceste zone de intervenţie se vor realiza batardouri de deviere şi punere la uscat ale incintelor de lucru”.

„Estimăm că lucrările vor fi finalizate în termen de 10 zile”, a mai comunicat ANAR.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS