13.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRisc de avalanşe în Munţii Bucegi şi Făgăraş

Risc de avalanşe în Munţii Bucegi şi Făgăraş

Riscul de producere a avalanşelor este însemnat în Munţii Bucegi şi în Munţii Făgăraş. Stratul de zăpadă a depăşit, marţi, la Bâlea Lac, în judeţul Sibiu, 120 de centimetri, scrie mediafax.

Potrivit Centrului Meteorologic Regional Trasilvania Sud Sibiu, la altitudini de peste 1800 de metri, riscul de producere a avalanşelor este însemnat, deoarece la suprafaţă se vor depune local 10 -15 centimetri de zăpadă uşoară de tip pulver. Stratul anterior pe care se va depune acest strat proaspăt are, în partea superioară, numeroase cruste de gheaţă iar în interior structuri de placi cu rezistenţă scăzută.

„Deşi grosimea şi greutatea acestui strat proaspăt de zăpadă nu va fi semnificativă, zăpada va fi nestabilizată, fiind posibile curgeri sau avalanşe de dimensiuni mici sau medii, astfel încât, în condiţii de alte supraîncărcări oricât de mici, pe pantele înclinate, stratul superior va aluneca cu uşurinţă peste crustele mai vechi, putând duce astfel la declanşarea de avalanşe de dimensiuni mai mari”, arată meteorologii. La altitudini mai mici de 1800 de metri, riscul de producere a avalanşelor este moderat, de doi pe o scară de la 1 la 5.

Atenţionarea intră în vigoare marţi, la ora 22 şi este valabilă până joi la ora 20.

CMR Transilvania Sud Sibiu mai arată că în ultimele 48 de ore vremea a fost mai caldă decât normalul acestei perioade. Grosimea stratului de zăpadă nu a prezentat variaţii semnificative, astfel că marţi, acesta măsura 122 de centimetri la Bâlea-Lac, 88 de centimetri la Vârful Omu, 17 centimetri la Sinaia, 8 centimetri la Fundata şi 6 centimetri la Predeal.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS