7.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateZiua Mondială a Păcii, marcată pe 1 ianuarie

Ziua Mondială a Păcii, marcată pe 1 ianuarie

Ziua Mondială a Păcii este marcată anual la 1 ianuarie, fiind o sărbătoare instituită de Biserica Romano Catolică în anul 1967 şi este dedicată ideii de pace universală, scrie cotidianul Los Angeles Times în ediţia sa electronicî, citat de Agerpres.

Tema ediţiei din 2018 este ”Migranţi şi Refugiaţi: Bărbaţi şi Femei în Căutarea Păcii”, fiind instituită prin mesajul papei Francisc cu referire la una dintre cele mai spinoase probleme actuale ale omenirii, respectiv fluxurile de refugiaţi. În mesajul amplu transmis cu acest prilej, papa Francisc cere tuturor oamenilor să mediteze profund faţă de migranţi şi refugiaţi şi să răspundă situaţiei disperate în care se află aceştia, potrivit sursei amintite.

Ziua mondială a păcii a fost instituită de papa Paul al VI-lea (1963-1978), care a dorit ca această sărbătoare să fie marcată în fiecare an, în prima zi a anului calendaristic. Ziua mondială a Păcii a fost proclamată de Vatican la 8 decembrie 1967. De la prima celebrare, la 1 ianuarie 1968, mesajul Suveranului Pontif este transmis, în mod tradiţional, în această zi, tuturor miniştrilor de externe din lume, indicând totodată linia diplomatică a Sfântului Scaun în anul care tocmai începe, conform site-ului de internet al Radio Vatican.

O sărbătoare similară este marcată în Anglia şi Ţara Galilor. Este vorba despre ”Duminica Păcii” şi este marcată în cea de-a doua duminică a anului.

O altă zi dedicată păcii este marcată la data de 21 septembrie, fiind vorba despre Ziua Internaţională a Păcii, care a fost proclamată în 1981 de către Organizaţia Naţiunile Unite.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS