12 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateUSR intenționează să atace la CCR o inițiativă a lui Iordache: Se încearcă interzicerea dezbaterii amendamentelor în plenul Camerei

USR intenționează să atace la CCR o inițiativă a lui Iordache: Se încearcă interzicerea dezbaterii amendamentelor în plenul Camerei

Parlamentarii USR intenționează să atace la Curtea Constituțională o propunere legislativă inițiată de doi deputați PSD și unul de la ALDE, introdusă joi în mapa Biroului permanent al Camerei Deputaților, dacă aceasta va fi adoptată, a anunțat, miercuri, președintele Uniunii, deputatul Dan Barna.

El a denunțat „încercarea de întoarcere a dictaturii în Parlament”, în condițiile în care propunerea legislativă încearcă, potrivit USR, interzicerea posibilității de a dezbate amendamente în plenul Camerei Deputaților.

Potrivit documentului, furnizat presei de USR, Florin Iordache, Tudor Ciuhodaru (PSD) și Marian-Gheorghe Cucșa (ALDE) au depus la Biroul permanent al Camerei Deputaților o propunere de modificare a Regulamentului forului legislativ.

Inițiatorii invocă dorința unei mai bune organizări a ședințelor Biroului permanent și a celor ale Comitetului liderilor din punct de vedere al participării.

Potrivit lui Barna, în noua formulă, articolul 120, alin. 2 are următorul cuprins: „În situația în care timpul de dezbatere aprobat s-a epuizat, dezbaterea se încheie și președintele Camerei supune unui singur vot toate amendamentele admise la un articol cuprinse în raportul comisiei”.

Acesta a adăugat că, până în prezent, exista posibilitatea ca un deputat să susțină un amendament, în măsura în care el era necesar, în fața plenului și să aibă șansa de a convinge plenul.

„Acum, prin această încercare de modificare a Regulamentului pe care domnul Iordache a introdus-o, se elimină acest drept fundamental al parlamentarilor români. Este un pas mai departe în abuzul pe care îl vedem de zile întregi pe chestiunea justiției și acum pe chestiunea de funcționare a Parlamentului”, a spus Dan Barna.

Barna a menționat că luni a rămas ca inițiativa să fie propusă spre aprobare în cadrul Biroului permanent.

Fostul deputat Cristian Rizea a fost condamnat la 4 ani şi 8 luni de închisoare în primă instanţă

Fostul deputat Cristian Rizea a fost condamnat, joi, de instanţa supremă, la 4 ani şi 8 luni de închisoare în dosarul în care este acuzat de trafic de influenţă şi spălare de bani, în aceeaşi cauză fiind condamnat la 2 ani cu suspendare şi omul de afaceri Lucian Colţea. Decizia nu este definitivă.

Aplică pedeapsa cea mai grea, aceea de 3 ani închisoare, la care adaugă un spor de 1 an şi 8 luni închisoare, urmând ca inculpatul Rizea Cristian să execute, în final, pedeapsa de 4 ani şi 8 luni închisoare. (..) Contopeşte pedepsele aplicate, urmând ca inculpatul Colţea Lucian să execute pedeapsa cea mai grea, aceea de 2 ani închisoare. În baza art. 81 Cod penal 1969, suspendă condiţionat executarea pedepsei de 2 ani închisoare pe durata unui termen de încercare de 4 ani, potrivit deciziei instanţei.

Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel în termen de 10 zile de la comunicarea copiei minutei.

Cristian Rizea, fost deputat în Parlamentul României, a fost trimis în judecată de DNA, în martie 2016, pentru trafic de influenţă, spălare de bani şi influenţarea declaraţiilor, alături de omul de afaceri Lucian Colţea, care este cercetat pentru cumpărare de influenţă şi spălare de bani.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS