10.6 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitate13 mii de vieţi. Scrisoare deschisă

13 mii de vieţi. Scrisoare deschisă

42 de organizații naționale și internaționale de pacienți și cu activitate în sănătatea publică solicită Guvernului României, printr-o scrisoare deschisă, adoptarea măsurilor necesare pentru a preîntâmpina o criză a medicamentelor esențiale bolnavilor cu tuberculoză.

Organizațiile semnatare atrag atenția Ministerului Sănătății că, din cele 28 de medicamente esențiale pentru pacienții cu TBC, 15 medicamente sunt raportate a avea discontinuități sau dificultăți de aprovizionare, ele nefiind procurate din fondurile Programului Național de Tuberculoză.

“Situaţia pacienților cu tuberculoză se agravează și contribuie la creșterea numărului de pacienți infectați cu tuberculoză rezistentă la tratament (fenomen constatat chiar în Strategia Națională de Control al Tuberculozei în România)”, constată semnatarii scrisorii. Peste 1300 de pacienți și cetățeni români au trimis în ultimele săptămâni emailuri către autoritățile române în încercarea de a-i face conștienți de problemă.

Printre semnatarii scrisorii se numără Parteneriatul Stop TB România, Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România (COPAC), Salvați Copiii și organizații internaționale ca TB Europe Coalition, European Public Health Alliance sau TB Alert UK.

În prezent, majoritatea medicamentelor esențiale pentru bolnavii cu tuberculoză sunt asigurate în România prin donații provenite de la câteva organizații internaționale, care suplinesc inclusiv din punct de vedere logistic procurarea acestor tratamente. Reprezentanți ai acestor organizații internaționale se numără de altfel printre semnatarii scrisorii deschise. Alocarea de fonduri internaționale cu scopul achiziției de medicamente pentru TBC va înceta în 2018 sau va fi diminuată considerabil. Este nevoie urgentă ca până în martie 2018, Guvernul României să ia măsurile legislative și logistice necesare pentru a putea asigura integral accesul pacienților la aceste medicamente esențiale.

Un studiu al Observatorului Român de Sănătate analizează în detaliu situația medicamentelor pentru TBC în România și arată că din cele 28 medicamente considerate esențiale de Organizația Mondială a Sănătății, în România 6 nu sunt incluse pe lista medicamentelor rambursate pentru bolnavii cu TBC, 11 nu au atribuit un preț de decontare și 15 nu au fost achiziționate de Ministerul Sănătății din fondurile destinate special pacienților cu TBC. Printre aceste medicamente esențiale se numără Clofazimina, Linezolidul, Kanamicina sau Levofloxacina. Studiul integral poate fi descărcat de aici – http://health-observatory.ro/…/ORS_raport_tuberculoza_2017.…

Mai multe informații puteți găsi pe www.13miidevieti.ro sau pot fi solicitate la [email protected]
http://13miidevieti.ro/scrisoare-deschisa/
Vă prezentăm integral scrisoarea celor 42 de organizații naționale și internaționale de pacienți:

Domnului Mihai Tudose, Primul Ministru al României
Domnului Florian Bodog, Ministrul Sănătăţii

Stimaţi domni,

Guvernul României și-a asumat prin Hotărârea de Guvern nr. 121/2015 că “Tuberculoza în România reprezintă o prioritate de sănătate publică”. La data trimiterii acestei scrisori, autoritățile române nu reușesc să asigure tuturor bolnavilor de tuberculoză “tratamentul complet, continuu și corect administrat”, fără sprijinul organizațiilor internaționale.

Alocarea de fonduri internaționale României pentru sprijin în asigurarea accesului la medicația necesară bolnavilor cu TBC va înceta în 2018. Dacă până în acel moment Guvernul României nu va asigura integral accesul la tratament tuturor pacienților cu tuberculoză, atunci un număr semnificativ de bolnavi vor rămâne fără medicamente vitale lor. Prin urmare, vă solicităm să acţionaţi urgent pentru rezolvarea acestei situaţii de criză prin luarea măsurilor legislative și logistice necesare.

Un studiu recent al Observatorului Român de Sănătate arată că din cele 28 de medicamente menționate ca fiind esențiale în tratamentul pentru tuberculoză sensibilă şi rezistentă la tratament, conform recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății, un număr de 15 medicamente esențiale sunt raportate a avea discontinuități / dificultăți în aprovizionare în România.
Situaţia pacienților cu tuberculoză se agravează și contribuie la creșterea numărului de pacienți infectați cu tuberculoză rezistentă la tratament (fenomen constatat chiar în Strategia Națională de Control al Tuberculozei în România).

Cele 42 de organizaţii semnatare ale acestei scrisori trag un semnal public de alarmă în speranţa că Guvernul României va depune toate eforturile pentru a garanta accesul pacienţilor cu tuberculoză la tratament de calitate, complet, continuu și corect administrat.

Cu deosebită consideraţie,

Parteneriatul Stop TB România
Fundaţia Romanian Angel Appeal (RAA)
Observatorul Român de Sănătate (ORS)
Sandra Irbe, Senior Fund Portfolio Manager, Eastern Europe and Central Asia Team, The Global Fund to Fight AIDS, Tuberculosis and Malaria
TB Europe Coalition (European Region)
Global Coalition of TB Activists (GCTA)
European Public Health Alliance (EPHA)
European Network for Smoking and Tobacco Prevention
TBpeople (European Region)
Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC)
Salvaţi Copiii România
Asociaţia pentru Sprijinirea Pacienţilor cu Tuberculoză Multidrog Rezistentă (ASPTMR)
Uniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA)
Centrul pentru Politici şi Servicii de Sănătate (CPSS)
Global TB Community Advisory Board (TB CAB)
King’s College Institute of Cancer Policy, UK
Global Health Advocates (European Region)
TB Alert UK
Results UK
Treatment Action Group USA
TBC Consult Netherlands
TB Coalition Georgia
Asociaţia Carusel
Fundaţia Baylor Marea Neagră
Asociaţia ACCEPT
ARAS – Asociatia Romana Anti-SIDA
Asociația Română a Bolnavilor de Tuberculoză (ARB TB)
Centrul Euroregional pentru Iniţiative Publice (ECPI)
Population Services International Romania
Romanian Harm Reduction Network (RHRN)
Society for Education on Contraception and Sexuality (SECS)
Alliance for Public Health Ukraine
SMIT Moldova
Fundaţia Tineri pentru Tineri
Dose of Love Bulgaria
STREAM Trial Community Advisory Board Moldova
STREAM Trial Georgia Community Advisory Board
Fundaţia Alături de Voi (ADV)
Fundaţia Parada
Fundaţia Sens Pozitiv
European AIDS Treatment Group (EATG)
EU HIV/AIDS, Tuberculosis and Viral Hepatitis Civil Society Forum

Sursa: www.facebook.com/observatorulromandesanatate

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS