Acasă Actualitate ANAF va începe un control pentru a identifica toate companiile ce au...

ANAF va începe un control pentru a identifica toate companiile ce au avut contract cu Omnia Turism

-

Foto: Capital.ro
Foto: Capital.ro

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală va începe în scurt timp un control pentru a identifica toate companiile care au avut contract cu Omnia Turism, control care ar putea să fie finalizat în maximum două luni, a declarat, sâmbătă, ministrul Turismului, Mircea Titus Dobre, informează Capital.ro.

„Vreau să mulţumesc pentru implicare şi ANAF pentru că, la un moment dat, într-un termen foarte scurt, va începe un control în aşa fel încât să scoatem la iveală toate companiile ce au avut contract cu Omnia Turism şi au fost de bună credinţă. Toate acestea trebuie apărate şi chiar în instanţă trebuie stipulat acest lucru, pentru că orice agenţie, orice companie de genul acesta, are salariaţi şi nu trebuie să intre în insolvenţă sau în faliment”, a spus Dobre.

Acesta a precizat că este vorba despre un control la nivel naţional şi că speră să fie finalizat într-o lună, maximum două.

„Noi sperăm ca într-o lună, două luni maxim, să se finalizeze. Este un control la nivel naţional, pentru că această companie avea contracte cam pe tot teritoriul României şi asta înseamnă că toţi colegii din ANAF trebuie să se ducă…Mai sunt şi alte planuri de control ale instituţiei. Este un lucru care a dat peste cap, exact cum ne-a dat şi pe noi peste cap, pentru că şi noi aveam un plan la rândul nostru. Bineînţeles că vom face tot ce ne stă în putinţă, pentru că suma este destul de mare, este chiar foarte mare, cea mai mare probabil de la 1990 încoace. Să vedem ce soluţii vom găsi în aşa fel încât, şi cu sprijinul ANAT (Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism n.r) să despăgubim, şi cât pot despăgubi dânşii de la ANAT, şi restul, dacă se pot recupera sume din ce a făcut fostul acţionar cu banii…”, a explicat ministrul Turismului, potrinit Capital.ro.

El a subliniat că a discutat şi cu Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, care este centrată pe partea de protecţie a persoanelor fizice, în general, pentru a vedea „ce paşi trebuie să facem”, urmând ca întâlniri în acest sens să aibă loc şi săptămâna viitoare.

Ministerul Turismului a organizat sâmbătă o şedinţă operativă în vederea identificării soluţiilor pentru prevenirea şi evitarea situaţiilor similare cu cea generată de agenţia Omnia Turism. La şedinţa condusă de ministrul Turismului, Mircea Titus Dobre, au fost invitaţi să participe, conform unui comunicat al MT, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT), preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) şi preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF).

Paguba produsă de Omnia Turism este cea mai mare de după revoluție, în condițiile în care agenția a vândut pachete de aproximativ 7,5 milioane de euro pentru anul 2018 unui număr de 8.500 de clienți, iar pentru perioada 17 octombrie – 31 decembrie 2017 au mai fost încasați 433.000 de euro de la 202 turiști. Situaţia a ieşit la iveală yilele trecute, după ce patronul Omnia s-a sinucis, iar yeci de turişti au rămas blocaţi în Tailanda, din cauză că agenţia nu le achitase costul integral al serviciilor turistice plătite de clienţi, adică de turişti.

ȘTIRI VIDEO GdS