16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAstăzi este data echinocţiului de toamnă în emisfera nordică

Astăzi este data echinocţiului de toamnă în emisfera nordică

La începutul ultimei decade a lunii septembrie, ca în fiecare an, emisfera nordică marchează echinocțiul de toamnă. Aflându-se, la data de 22 septembrie, în dreptul ecuatorului ceresc, Soarele va răsări și va apune chiar în punctele cardinale est și vest. Ziua este – astfel – egală, indiferent de latitudine, cu noaptea.
În acest an, echinocţiul de toamnă are loc pe 22 septembrie, la ora 23.01. Punctul echinocţiului de toamnă, numit şi „punct autumnal” , se află pe sfera cerească la intersecţia eclipticii (ce reprezintă proiecţia pe sfera cerească a planului orbitei Pământului) cu ecuatorul ceresc, pe care Soarele îl traversează la aceasta dată, trecând din emisfera nordică a sferei cereşti în cea sudică. Aflându-se deci la această dată în dreptul ecuatorului ceresc, Soarele va răsări şi va apune chiar în punctele cardinale est şi vest, durata zilelor fiind astfel egală, indiferent de latitudine, cu cea a nopţilor, conform astro-urseanu.ro.
Durata zilelor va continua să scadă, iar cea a nopților să crească, până la data de 21 decembrie, când avem solstițiul de iarnă.
În zona Polului Nord, de acum, începe lunga noapte.
În schimb, la Polul Sud, Soarele se va ivi deasupra orizontului, timp de 6 luni.
De altfel, în emisfera sudică a Terrei, data de 22 septembrie marchează începutul primăverii astronomice.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS