9.5 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMFP: Banii proveniți din fonduri proprii ale universităților nu reprezintă o naționalizare

MFP: Banii proveniți din fonduri proprii ale universităților nu reprezintă o naționalizare

Banii proveniți din fonduri proprii ale universităților nu reprezintă o naționalizare, ci acordarea posibilității acestora de a utiliza și disponibilitățile din anii precedenți, cu destinația pe care au solicitat-o, se arată într-un punct de vedere al Ministerului Finanțelor Publice (MFP), dat publicității ca urmare a unei scrisori transmisă de profesorul universitar Marian Preda de la Facultatea de Sociologie din cadrul Universității București.

„Cu ocazia rectificării bugetare, Guvernul României a identificat soluții în ceea ce privește recentele solicitări venite din partea universităților. Așadar, în niciun caz nu este vorba despre o naționalizare a banilor proveniți din fondurile proprii ale acestora ci, dimpotrivă, de acordarea posibilității universităților de a utiliza și disponibilitățile din anii precedenți, cu destinația pe care au solicitat-o”, arată MFP.

Ministerul precizează că, potrivit regulilor bugetare, cheltuielile publice se finanțează din veniturile încasate în anul bugetar curent.

„În mod excepțional, pentru instituțiile din învățământul universitar de stat, prin rectificarea bugetară aprobată prin OUG nr. 63/2017, s-a prevăzut posibilitatea ca acestea să efectueze cheltuieli mai mari cu 225 milioane lei decât veniturile estimate a se încasa în anul curent din taxe de școlarizare, activități de cercetare, consultanță, donații, sponsorizări etc. Posibilitatea de a utiliza în anul 2017 cele 225 milioane lei din soldul înregistrat în anii precedenți a fost aprobată ca urmare a solicitării universităților cu destinația pe care au dorit-o, respectiv cheltuielile de personal, proiecte și cheltuieli de investiții”, menționează sursa citată.

De asemenea, MFP apreciază că sumele aprobate a se cheltui în anul 2017 suplimentar față de veniturile din acest an se finanțează din disponibilitățile din anii precedenți, înregistrate de instituțiile din învățământul superior de stat, care provin atât din veniturile proprii ale universităților cât și din sumele alocate acestora de la bugetul de stat în anii anteriori și neutilizate în totalitate.

Premierul Mihai Tudose a respins, joi, la începutul ședinței de Guvern, informațiile apărute în spațiul public, potrivit cărora Executivul ar intenționa să naționalizeze banii universităților, iar ministrul Finanțelor, Ionuț Mișa, a transmis că este vorba despre o „știre falsă”.

„Dimineață, am aflat că vrem să naționalizăm banii universităților. Domnule Mișa, spuneți pe această cale că, dacă un domn care candidează la o funcție de rector vrea să-și facă campanie, să-și facă la el în familie cu mesaje de genul ăsta”, a spus Tudose.

„Domnule prim-ministru, este o știre falsă, am discutat, o să dăm și un comunicat de presă în acest sens, au ieșit deja domnii Sorin Cîmpeanu și Mihnea Costoiu să infirme știrea, să spună că este falsă. Noi am avut discuții și cu reprezentanții universităților, cu reprezentanții Ministerului Cercetării, cu toți cei din învățământ, a fost o solicitare a dânșilor de a da posibilitatea să utilizeze o parte din bani pe o destinație pe care tot dânșii au ales-o. Deci, dânșii utilizează banii proprii acolo unde doresc, în rest este o știre falsă care dorește doar să intoxice opinia publică”, a afirmat Mișa.

Potrivit unor informații apărute în presă, profesorul universitar Marian Preda de la Facultatea de Sociologie din cadrul Universității București ar fi avertizat că Guvernul va naționaliza banii din fondurile proprii ale universităților pentru a putea plăti salariile cadrelor didactice din acest sector.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS