10.6 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateUraganul Maria lovește Guadelupa; cod roșu pe insulele Saint Martin și Saint Bartolomé

Uraganul Maria lovește Guadelupa; cod roșu pe insulele Saint Martin și Saint Bartolomé

Uraganul Maria a ajuns marți în arhipelagul francez Guadalupe și afectează mai ales sudul, astfel încât autoritățile au cerut populației să nu iasă din casă, în același timp instituindu-se codul roșu pentru alte două insule franceze din nordul regiunii Caraibe, Saint Martin și Saint Bartolomé, relatează EFE.

Potrivit Météo France, în sudul insulei Guadelupa se așteaptă vânturi de 180 km/h, cu rafale de până la 220 km/h, sau chiar mai intense timp de mai multe ore. Cum valurile ar trebui să depășească 10 metri înălțime, serviciul meteo francez a avertizat că este probabil să se producă „inundații localizate” în unele puncte ale coastei.

Uraganul care în cursul nopții s-a apropiat de o altă insulă franceză, Martinica, a provocat aici pagube limitate, potrivit primelor date comunicate de prefectura locală care a precizat că aproximativ 33.000 de case au rămas fără curent.

În ce privește insulele Saint Martin și Saint Bartolomé, care au suferit pagube catastrofale în urma trecerii uraganului Irma, Météo France a emis o alertă de cod roșu pentru aceste teritorii care așteaptă în cursul după-amiezii și mâine vânturi de între 80 și 90 km/h cu rafale ce pot depăși 120-140 km/h și valuri de până la 6 — 7 metri înălțime.

Se prognozează de asemenea că ploile ar putea depăși 100 de litri pe metru pătrat.

Prefectura locală a cerut populației să se protejeze de numeroasele obiecte smulse de uraganul Irma ce zac pe stradă, să se refugieze în centre de adăpost sigure înainte de venirea ciclonului și să se îndepărteze de zonele de coastă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS