8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateZiua inginerului român

Ziua inginerului român

Ziua de 14 septembrie a fost decretată, prin Hotărârea de Guvern 525/2000, ca Zi a inginerului român.

Diplome și distincții oferite la festivitatea de absolvire a promoției 2016 de ingineri ‘Regele Carol I’ a Universității Politehnica, eveniment organizat la Sala Palatului; 9 iulie 2016

Potrivit acesteia, Ministerul Educației Naționale, Academia de Științe Tehnice și asociațiile profesionale ale inginerilor din România sunt autorizate să organizeze manifestări științifice cu caracter simbolic, prilejuite de acest eveniment.

Cea mai veche școală de ingineri din România este Universitatea Politehnica din București, al cărei istoric este strâns legat de înființarea, de către Gheorghe Lazăr, a primei Școli tehnice superioare cu predare în limba română, în anul 1818, la mănăstirea Sfântul Sava din București, reorganizată, în 1832, în Colegiul de la Sfântul Sava, se arată pe site-ul oficial al Universității, www.upb.ro. La 1 octombrie 1864, a luat ființă „Școala de Poduri și Sosele, Mine și Arhitectură”, devenită, la 30 octombrie 1867, „Școala de Poduri, Șosele și Mine”, având o durată a studiilor de 5 ani. La 1 aprilie 1881, instituția devine „Școala Națională de Poduri și Șosele”, pentru ca, la 10 iunie 1920, să apară Școala Politehnica din București, cu patru secții: Electromecanică, Construcții, Mine și Metalurgie, Secția Industrială. Din noiembrie 1920, instituției i s-a schimbat denumirea în ”Politehnica” din București, iar la 3 august 1948, s-a înființat Institutul Politehnic din București, având inițial 4 facultăți. Începând cu anul 1950, apar majoritatea facultăților pe care le are și în prezent. Institutul Politehnic din București a devenit Universitatea Politehnica din București în anul 1992.

Potrivit site-ului oficial al Asociației Generale a Inginerilor din România, www.agir.ro, primele încercări de organizare a asociațiilor inginerești sunt consemnate în cea de-a doua jumătate a secolului al XIX-lea, când se înființează ”Societatea de Ingineri și Arhitecți” (1876).

Cea dintâi societate durabilă a inginerilor, Societatea Politehnică, a fost constituită în anul 1881, la 6 decembrie, în prezența regelui Carol I, cu ocazia inaugurării primei căi ferate proiectate și realizate în întregime de ingineri români, respectiv Buzău-Mărășești. În 1918, în anul Marii Uniri, a fost înființată, la Iași, Asociația Generală a Inginerilor din România (AGIR). Cele două asociații și-au desfășurat activitatea în paralel, până în 1949, când au fuzionat, sub denumirea de Asociația Științifică a Tehnicienilor, denumită, ulterior, Asociația Științifică a Inginerilor și Tehnicienilor (1951-1962) și Consiliul Național al Inginerilor și Tehnicienilor (până în dec. 1989), notează site-ul menționat anterior.

Asociația Generală a Inginerilor din România (AGIR) a reapărut pe scena societății civile românești după decembrie 1989, fiind legal recunoscută pe 13 ianuarie 1990.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS