12 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCSAT a avizat Strategia națională în domeniul prevenirii proliferării armelor de distrugere în masă

CSAT a avizat Strategia națională în domeniul prevenirii proliferării armelor de distrugere în masă

Consiliul Suprem de Apărare a Țării a analizat și avizat joi, în ședință, Strategia națională în domeniul prevenirii proliferării armelor de distrugere în masă, a informat Administrația Prezidențială.

„Obiectivul Strategiei este dezvoltarea și consolidarea cadrului de cooperare și coordonare a acțiunilor autorităților române, precum și a mecanismelor și instrumentelor necesare acestora pentru prevenirea și combaterea amenințărilor la adresa securității naționale reprezentate de proliferarea armelor de distrugere în masă și a vectorilor purtători.
Strategia va fi implementată în perioada 2017-2019 și va viza, în principal: întărirea capacității de reacție rapidă; asumarea unui rol activ în susținerea eforturilor comunității internaționale în domeniul prevenirii proliferării armelor de distrugere în masă; consolidarea cooperării inter-instituționale, în vederea creării unor mecanisme eficiente și flexibile, care să asigure prevenirea și contracararea proliferării armelor de distrugere în masă și a vectorilor purtători”, se arată într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

În cadrul ședinței CSAT s-a discutat, de asemenea, și despre securitatea energetică, fiind analizate riscurile și oportunitățile asociate acestui domeniu.

Resursele energetice constituie un fundament al dezvoltării economico-sociale, având inclusiv potențialul de a aduce contribuții importante la promovarea intereselor naționale.
În acest context, membrii CSAT au hotărât ca, în perspectiva valorificării viabile a resurselor energetice ale României, să se aibă în vedere mai multe aspecte precum: eficientizarea cadrului legislativ și întărirea atribuțiilor unor organisme de stat cu competențe în domeniu; consolidarea managementului și eficientizarea activității unor operatori din portofoliul statului; promovarea proiectelor de valorificare a potențialului energetic al României pe segmentele de producție și transport.

De menționat că Summitul „Inițiativa celor Trei Mări”, eveniment care tratează cu prioritate domeniul energetic, este preconizat a se desfășura în 2018 la București.
În finalul ședinței, membrii CSAT au aprobat propunerile directorului Serviciului de Telecomunicații Speciale referitoare la numirea prim-adjunctului și a adjuncților directorului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS