Comisia Europeană a adoptat joi, 31 august, propunerea de modificare a Programului Operațional Regional (POR) 2014-2020 pentru România. Modificările programului operațional vizează o serie de ajustări tehnice, menite a clarifica aspecte de eligibilitate în cadrul unor axe prioritare, pentru a răspunde mai bine nevoilor beneficiarilor.

În baza modificărilor agreate, de acum înainte vor fi posibile, de exemplu:
– parteneriate între autoritățile publice locale și alte instituții publice, pentru a se implica împreună în proiecte cu finanțare UE;
– co-finanțarea din fonduri europene a unei game mai largi de proiecte care vizează mobilitatea urbană, inclusiv în ceea ce privește introducerea sau reintroducerea mijloacelor de transport public electrice;
– extinderea categoriilor de beneficiari eligibili pentru a accesa fonduri europene, astfel încât, în afara municipalităților, eligibile deja, și alte autorități locale, precum consiliile județene, vor putea gestiona proiecte cu finanțare europeană în domeniul transportului public urban;
– extinderea categoriilor de unități de sănătate eligibile pentru finanțare, asigurând astfel un sistem de asistență medicală de urgență mai bine coordonat.

Context

Având o alocare din Fondul european de dezvoltare regională (FEDR) de 6.6 miliarde de euro, Programul Operațional Regional (POR) este cel mai vast program din România, acoperind o mare varietate de obiective tematice în domenii-cheie pentru dezvoltarea regională: accesibilitate (infrastructură), competitivitate și inovare, IMM-uri, dezvoltare urbană, eficiență energetică, mobilitate urbană, servicii sociale și de sănătate, educație, cadastru și administrare teritorială. Programul Operațional Regional (POR) fost aprobat de Comisie în data de 23 iunie 2015.

Cererea de modificare a POR a fost trimisă de autoritățile din România în data de 23 iunie 2017, având ca scop ajustarea lui și extinderea unor aspecte legate de eligibilitate.
Mai multe informaţii despre fondurile europene în România sunt disponibile pe platforma de date deschise.

Mariana BUTNARIU
Face parte din echipa Gazeta de Sud din 1996. În prezent este redactor şi editor on-line, ceea ce înseamnă că este informată cu privire la tot ce se întâmplă important în ţară şi în lume. Este o fire veselă şi sociabilă, iubeşte oamenii şi îşi iubeşte meseria.