26.6 C
Craiova
luni, 10 august, 2020
Știri de ultima oră Actualitate DNA: Tel Drum SA - urmărită penal, alături de reprezentanții săi Petre Pitiș și Mircea Vișan

DNA: Tel Drum SA – urmărită penal, alături de reprezentanții săi Petre Pitiș și Mircea Vișan

Societatea Tel Drum SA și reprezentanții acesteia – Petre Pitiș și Mircea Vișan – au fost puși sub urmărire penală, vineri, de procurorii Direcției Naționale Anticorupție, pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare, cu rea-credință, de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, informează DNA.
Potrivit sursei citate, în același dosar au fost puși sub urmărire penală și societatea WFA Impex SRL, Florian Ion, reprezentant al acestei firme, și Florea Neda, reprezentant al Tel Drum SA, toți pentru complicitate la săvârșirea aceleiași infracțiuni.
DNA arată că la data de 16 mai a fost înregistrată sesizarea Oficiului Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor cu privire la suspiciuni privind activitatea unor firme care, în cursul anului 2016, ar fi folosit o schemă de obținere ilicită de fonduri europene prin supraevaluarea prețului unor utilaje.
„În cursul lunii iulie 2015, Ministerul Fondurilor Europene a admis la contractare un proiect propus de societatea comercială Tel Drum SA în cadrul programului ‘Creșterea Competitivității Economice’, finanțat din fonduri europene. În cadrul proiectului, Tel Drum SA urma să achiziționeze o ‘stație mobilă de mixturi asfaltice pentru creșterea competitivității economice a SC Tel Drum SA'”, explică procurorii.
Astfel, arată procurorii anticorupție, în urma depunerii cererii de rambursare în luna februarie 2016, Tel Drum SA ar fi primit din fonduri europene suma de 4.170.462,5 lei, sumă apropiată de valoarea maximă eligibilă în cadrul proiectului, nerambursabilă.
„A rezultat că, în cadrul proiectului prin care a primit finanțare din bani europeni, Tel Drum SA, prin reprezentanții săi Mircea Vișan și Petre Pitiș și cu ajutorul persoanei juridice WFA Impex SRL și a lui Florea Neda și Florian Ion, a simulat procedura prin care a achiziționat stația mobilă de preparare mixturi asfaltice. Ca urmare a procedurii de achiziție, a reieșit că ofertantul câștigător este firma WFA Impex SRL. În realitate, această firmă are o relație de afiliere cu Tel Drum, ea fiind doar interpusă între furnizorul utilajului și beneficiarul Tel Drum cu unicul scop de a majora artificial prețul de achiziție a utilajului și, pe cale de consecință, de a majora suma nerambursabilă obținută de Tel Drum SA”, menționează DNA.
Conform anchetatorilor, Tel Drum SA ar fi purtat negocieri directe cu furnizorul, inclusiv în ceea ce privește oferta pe care furnizorul urma să o facă firmei WFA Impex SRL. și ar fi oferit firmei câștigătoare SC WFA Impex SRL informații privind procedura de atribuire a contractului de furnizare a bunului, înainte de publicarea anunțului pe site-ul www.fonduri-ue.ro.
„Concret, la data de 9 februarie 2016, beneficiarul Tel Drum SA a depus cererea finală de rambursare care conținea date inexacte cu privire la respectarea regulilor privind achizițiile publice și cu privire la conformitatea utilajului cu obiectivele proiectului (având în vedere că utilajului livrat îi lipseau unele componente ce fuseseră menționate expres în planul de afaceri și în obiectivul general al proiectului). De asemenea, beneficiarul proiectului Tel Drum SA a folosit, cu rea-credință, documente și declarații false, inexacte și incomplete, respectiv declarațiile privind inexistența conflictului de interese, deși exista o relație personală între Petre Pitiș, Florea Neda și Florian Ion și o relație de afiliere între Tel Drum SA și WFA Impex SRL, documentele privind procedura de achiziție a utilajului care a fost simulată atât în ceea ce privește respectarea regulilor de derulare cât și în ceea ce privește desemnarea ofertantului câștigător și a prețului”, notează DNA.
Potrivit DNA, în consecință, pe nedrept, societatea comercială Tel Drum SA ar fi obținut suma de 4.170.462,50 lei reprezentând cheltuiala eligibilă nerambursabilă din fonduri europene.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Gustavo a plecat iar de la Universitatea, dar împrumut....

Universitatea Craiova a început să își contureze...

ȘTIRI GdS

Guvernul libanez a demisionat, la mai puțin de o...

Toţi membrii Guvernului Libanului au demisionat luni după-amiază, anunţă ministrul Sănătăţii, Hamad Hassan, în contextul intensificării presiunilor internaţionale după explozia de la...

Sute de angajați de la Tarom vor fi dați...

Compania aeriană Tarom începe restructurarea în termen de două săptămâni. Aceasta va fi avizată de Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA), potrivit surselor...

Academia Română critică reducerea numărului de ore de științe...

Academia Română critică reducerea numărului de ore de științe de la gimnaziu

Încă 42 de muncitori români cu COVID-19, repatriați din...

Autoritățile din Bavaria au inițiat o procedură de repatriere voluntară a cetățenilor români care dețin trei teste negative succesive pentru infecția cu...

Creştere record a deceselor cauzate de COVID-19 în Australia

Autorităţile din Australia au raportat luni o creştere record, pe o singură zi, a deceselor cauzate de COVID-19. Granițele vor rămâne închise...

15.000 de decese asociate infectării cu coronavirus în Rusia

Rusia a depăşit pragul de 15.000 de decese asociate noului coronavirus, potrivit datelor oficiale oferite luni de comitetul guvernamental care coordonează lupta...