Acasă Actualitate Augustin Lazar îi răspunde lui Tudorel Toader: Parchetul nu poate da curs...

Augustin Lazar îi răspunde lui Tudorel Toader: Parchetul nu poate da curs solicitării Comisiei de anchetă privind alegerile din 2009

-

Procurorul general Augustin Lazar informeaza ca, in cadrul discutiei telefonice pe care a avut-o miercuri cu ministrul Justitiei Tudorel Toader, i-a comunicat acestuia ca, in ceea ce priveste solicitarea Comisiei parlamentare de anchetape tema alegerilor electorale din 2009, „nu exista dispozitii legale care sa permita transmiterea unor fotocopii ale dosarelor penale catre o comisie parlamentara sau, in general, catre o alta institutie extrajudiciara”.

Potrivit HotNews.ro, Ministerul Public a difuzat un comunicat ca urmare a „solicitarilor mass-media de a se comunica un punct de vedere referitor la declaratiile facute in cursul zilei de astazi, 16 august 2017, de catre domnul Tudorel Toader, ministrul Justitiei”.
Amintim ca ministrul Toader a anuntat miercuri ca a sesizat Inspectia Judiciara cu privire la refuzul procurorului general Augustin Lazar de a pune la dispozitia Comisiei parlamentare de ancheta o copie a dosarului privind alegerile din 2009. „Am discutat cu dl procuror general, am sesizat Inspectia Judiciara. Sesizarea redactata deja este inregistrata la Inspectia Judiciara. Am in vedere faptul ca procurorul general s-a adresat plenului CSM cu intrebarea daca trebuie sau nu sa trimita respectivele documente la comisia parlamentara. Va spuneam si va repet: sunt convins ca procurorul general stie sau ar trebui sa stie atributiunile de serviciu si CSM nu este cel care ii spune unui procuror, simplu sau general, ce si cum trebuie sa-si indeplineasca atributiunile de serviciu”, a declarat Toader.
Ministerul Public informeaza astfel ca Augustin Lazar, procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si  Justitie (PICCJ), a avut in cursul zilei o discutie telefonica cu ministrul Justitiei, Tudorel Toader, iar in cadrul discutiei i-a comunicat acestuia „punctul de vedere al PICCJ referitor la solicitarea Comisiei parlamentare de ancheta a unor aspecte privind alegerile electorale din 2009 de a transmite copii dupa  actele de urmarire penala efectuate intr-un dosar solutionat de catre Sectia de urmarire penala si criminalistica”.
„In acest sens, domnul Augustin Lazar a reiterat opinia exprimata de catre PICCJ si transmisa Comisiei in data de 14 iulie 2017, potrivit careia nu se poate da curs solicitarii, intrucat nu exista dispozitii legale care sa permita transmiterea unor fotocopii ale dosarelor penale catre o comisie parlamentara sau, in general, catre o alta institutie extrajudiciara”, se arata in comunicatul Parchetului General.
Ministerul Public tine sa sublinieze totodata ca „hotararea de a nu da curs solicitarii Comisiei este expresia unui proces decizional bine fundamentat, riguros si etapizat, avand la baza studiile realizate la nivelul PICCJ si nicidecum o decizie arbitrara”.

ȘTIRI VIDEO GdS