0.6 C
Craiova
sâmbătă, 29 februarie, 2020
Acasă Actualitate Trei țări europene fac anchete în scandalul oălor contaminate cu fipronil

Trei țări europene fac anchete în scandalul oălor contaminate cu fipronil

-

Procurorii din Germania au lansat o urmărire penală împotriva unor ferme din landul Saxonia Inferioară implicate în scandalul ouălor contaminate, devenind a treia țară care demarează o astfel de anchetă după Belgia și Olanda, informează DPA, citată de Agerpres.
Gesa Weiss, purtătoare de cuvânt a procuraturii din Oldenburg, a declarat luni că fermele ale căror ouă au avut rezultate pozitive la testele pentru insecticidul fipronil sunt anchetate în legătură cu suspiciunea de încălcare a legilor privind siguranța alimentară și a celor privind hrana animalelor. Oficialul a refuzat să dea mai multe detalii.
Fipronil este un ingredient obișnuit în produsele veterinare împotriva puricilor, păduchilor și căpușelor. Produsul poate afecta ficatul, glanda tiroidă și rinichii dacă este consumat în cantități mari, deși acest lucru a fost testat numai pe șobolani.
Milioane de ouă contaminate au fost găsite în toate cele 16 landuri din Germania, cu excepția Saxoniei în est.
Există dovezi care sugerează că un producător belgian ar fi adăugat ilegal fipronil la un detergent și ar fi vândut amestecul unor ferme de păsări din cele trei țări. Această contaminare a provocat deja pierderi financiare de milioane de dolari.
Ministrul belgian al agriculturii, Denis Ducarme, a criticat decizia Autorității naționale pentru siguranța alimentară (FASNK) de a nu fi transmis informațiile despre posibila contaminare de la începutul lunii iunie.
FASNK a spus că nu a informat publicul pentru ca Biroul procurorului ”să își poată face treaba”.
Ducarme a declarat luni postului de radio RTBF o investigație în curs nu este o scuză pentru păstrarea secretului informațiilor, adăugând că „protecția consumatorilor are prioritate”.
Belgia a informat prima alte țări ale Uniunii Europene prin sistemul de alertă al UE privind posibila contaminare, pe 20 iulie. Olanda a notificat UE despre această problemă pe 26 iulie și Germania pe 31 iulie.
Cele trei țări și-au actualizat alertele în weekendul trecut pentru a specifica faptul că ouăle contaminate au fost distribuite în Elveția, Suedia, Marea Britanie și Franța, a declarat Comisia Europeană luni.

ȘTIRI VIDEO GdS

Narcis Stoian este noul șef la DSP Gorj

Narcis Stoian a fost numit director interimar al Direcției de Sănătate Publică Gorj. Acesta a înlocuit-o în funcție pe Carmen Ivanov, destituită...