29.6 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePensionări masive la vârful SRI - zece generali din SRI au fost trecuţi în rezervă de preşedintele Iohannis

Pensionări masive la vârful SRI – zece generali din SRI au fost trecuţi în rezervă de preşedintele Iohannis

Zece generali din Serviciul Român de Informaţii au fost trecuţi în rezervă luni prin decrete semnate de preşedintele Klaus Iohannis. Printre aceştia – Elena Istode, general de brigadă, şi despre care o parte a presei afirmă că a fost şefa „acoperiţilor” din SRI.

Cine sunt generalii trecuţi în rezervă de Klaus Iohannis:
general de brigada – cu o stea Zărnescu Daniel
general de brigada – cu o stea Ceauşu Gheorghe
general de brigada – cu o stea Cozma Sorin-Gabriel
general de brigada – cu o stea Istode Elena
general de brigada – cu o stea Stan Viorel-Adrian
general de brigada – cu o stea Morgos Mărioara
general de brigada – cu o stea Babiuc Vasilică
general de brigada – cu o stea Văleanu Cornel
general de brigada – cu o stea Posastiuc Emilia-Cristina
general de brigada – cu o stea Stoica Constantin-Marius

Miercurea trecută, şeful Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, Marcel Opriş – unul dintre cei mai longevivi şefi de servicii secrete din România – a fost trecut în rezervă, la cererea să, potrivit unui decret semnat miercuri de preşedintele Klaus Iohannis. Tot atunci a fost trecut în rezervă general – maiorul cu două stele Ioan Balaure, director-adjunct economic în STS.

Surse din sistem au explicat pentru HotNews.ro că pensionarea lui Opriş a fost motivată de faptul că anul viitor, când împlineşte 60 de ani, ar fi fost obligat oricum să se retragă prin efectul legii (nu mai poate fi general activ după această vârstă) şi că ar fi preferat să iasă acum pentru a nu riscă diminuarea pensiilor speciale cu care tot ameninţă guvernul.

Aceste treceri în rezervă vin în contextul în care Guvernul se pregăteşte să adopte săptămâna viitoare o OUG prin care modifică Legea pensiilor speciale pentru poliţie, armata şi servicii secrete, după cum au declarat pentru HotNews mai multe surse guvernamentale.

Potrivit acestora, proiectul de ordonanţă este pregătit în mare secret de ministrul Muncii, Olguţa Vasilescu, împreună cu un grup restrâns din care face parte şi secretarul de stat din Ministerul Justiţiei Mariana Moţ. Iniţiatorul proiectului de OUG ar urmă să fie, însă, Ministerul de Finanţe.

Potrivit surselor Hotnews, acesta ar fi motivul real pentru care Liviu Dragnea a anunţat convocarea sesiunii extraordinare a Parlamentului pentru miercuri.

Ministrul de Interne, Carmen Dan, a declarat luni că ordonanţă de urgenţă privind pensiile speciale va intră în şedinţa de guvern de miercuri.

„Înţeleg că nu se umblă la vârstă de pensionare”, a afirmat Carmen Dan, adăugând că nu vrea să se pronunţe pe fondul actului normativ.

Pe de altă parte ea a spus că trebuie să renunţăm la „tema ipocriziei” în condiţiile în care din sistem se iese la pensie la 45 de ani, deşi MAI are un deficit de 20.000 de angajaţi, deficit care tot creşte.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS