6.4 C
Craiova
sâmbătă, 14 decembrie, 2019
Acasă Actualitate Chișinău: Curtea Constituțională a declarat neconstituțional referendumul iniţiat de președintele Igor Dodon

Chișinău: Curtea Constituțională a declarat neconstituțional referendumul iniţiat de președintele Igor Dodon

-

Eșec pentru președintele Republicii Moldova: magistraţii Curţii Constituţionale de la Chișinău au declarat neconstituţional referendumul iniţiat de Igor Dodon, care era programat să se desfăşoare pe 24 septembrie. Potrivit stiri.tvr.ro, liderul de la Chișinău a calificat decizia drept o sfidare la adresa cetățenilor și amenință cu demonstrații.
Cetățenii Republicii Moldova urmau să fie chemați la urne la 24 septembrie, pentru a răspunde la patru întrebări: 1. Dacă vor ca lega ce pune miliardul dispărut din bănci pe seama cetățenilor să fie anulată, 2. Dacă vor introducerea în școli a disciplinei  Istoria Moldovei, 3. Dacă vor reducerea numărului deputaților de la 101 la 71 și 4. Dacă vor să-i ofere șefului statului competențe suplimentare pentru a dizolva Parlamentul.
Președintele Republicii Moldova spera ca prin această consultare să obțină prerogative suplimentare, inclusiv dreptul de a dizolva Parlamentul și de a organiza alegeri anticipate.
Curtea Constituțională a anunțat că inițiativa lui Igor Dodon depăşeşte împuternicirile șefului statului. Într-un mesaj postat pe o rețea de socializare, Dodon susține că decizia ar fi fost adoptată prin acrobații juridice, făcute, probabil, la sugestia guvernării. Scrie și despre faptul că unii membri ai Curții sunt cetățeni români, panicați de efectele sociale ale scrutinului. Igor Dodon nu exclude acțiuni în masă pe 24 septembrie, pentru susținerea inițiativei sale.

ȘTIRI VIDEO GdS

Aco Todorov, antrenor și selecționer

Antrenorul echipei masculine de baschet SCM „U” Craiova, Aleksandar Todorov, este noul selecționer al Macedoniei de Nord. Contractul...