Acasă Actualitate Legea care obligă şefii instituţiilor publice să vină în faţa comisiilor parlamentare...

Legea care obligă şefii instituţiilor publice să vină în faţa comisiilor parlamentare de anchetă a fost promulgată

-

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, legea prin care şefii instituţiilor publice din România sunt obligaţi să participe la audierile comisiilor de anchetă din Parlament, după declararea actului că fiind constituţional de către judecătorii CCR, informează HotNews.ro.
Modificările la Statutul parlamentarilor au fost făcute că urmare a începerii activităţii Comisiei de anchetă privind prezidenţialele din 2009. Laura Codruţa Kovesi a refuzat în mai multe rânduri să vină în faţă acestei comisii, spunând că nu are niciun fel de informaţii despre obiectul anchete.
CCR a respins sesizarea opoziţiei cu privire la acest proiect, el fiind trimis la promulgare.
Curtea Constituţională arată, în motivarea respingerii sesizării opoziţiei privind comisiile parlamentare de anchetă, că orice persoană poate fi citată sau invitată, dacă reprezintă o instituţie publică, însă refuzul nu poate fi sancţionat de Parlament, ci doar de către „titularul acţiunii disciplinare”, respectiv instituţia sau persoană de care depind ierarhic. CCR subliniază şi că anchetele parlamentare nu pot fi întrerupte de efectuarea unei anchete penale, ele putând coexistă.

ȘTIRI VIDEO GdS

Cum ne hrănim sănătos iarna

În sezonul rece, tindem să ne schimbăm obiceiurile alimentare şi să mâncăm alimente mai bogate în grăsimi. Este un lucru firesc, explică...

Horoscop

Berbec Este o zi în care latura financiară a vieţii cotidiene vă interesează cel mai mult. Veniturile din munca desfăşurată sunt fluctuante,...