Acasă Actualitate USR: Este revoltător că statul nu a recuperat prejudiciul din dosarul ICA,...

USR: Este revoltător că statul nu a recuperat prejudiciul din dosarul ICA, iar Dan Voiculescu a fost eliberat anticipat

-

Partidul Uniunea Salvaţi România (USR) susţine, într-un comunicat de presă, că este revoltător faptul că Dan Voiculescu a putut fi eliberat condiţionat după ce a executat efectiv mai puţin de o treime din pedeapsa, iar statul nu a recuperat prejudiciul din dosarul ICA.
„Pasivitatea autorităţilor controlate de PSD-ALDE, care ar fi trebuit să valorifice la licitaţie bunurile lui Dan Voiculescu puse sub sechestru, denotă încă o dată toleranţă coaliţiei aflate la guvernare faţă de furtul din banii publici”, se arată în comunicat, potrivit HotNews.
USR consideră inacceptabil faptul că Dan Voiculescu a putut să beneficieze de o reducere de 330 de zile din pedeapsa de 10 ani pentru cele 11 lucrări „ştiinţifice” „a căror valoare nu fost certificată de nicio instituţie academică. Toate aceste lucrări au fost elaborate în decurs de numai un an şi jumătate, ceea ce ridică serioase semne de întrebare cu privire la autenticitatea lor”, mai spun cei de la USR.
Aceştia semnalează faptul că Voiculescu este, alături de personaje controversate precum George Copos şi George Becali, „unul dintre marii beneficiari ai unui articol din Legea nr. 254/2013 privind executarea pedepselor, iniţiată de Guvernul Ponta, care a condus la eliberarea anticipată a numeroase persoane condamnate în marile dosare de corupţie.”
Până în august anul trecut, această lege prevedea reducerea cu câte 30 de zile de pedeapsa pentru fiecare lucrare ştiinţifică publicată sau invenţie brevetată. Legea a fost modificată de Guvernul Cioloş prin OUG nr. 24/2016 în sensul că indiferent de numărul lucrărilor sau invenţiilor, deţinuţii beneficiază de o scădere a pedepsei de maxim 20 de zile, se aminteşte în comunicat.
„În prezent, conform aceleaşi ordonanţe de urgenţă, caracterul ştiinţific al lucrărilor elaborate de deţinuţi trebuie atestat de către Consiliul Naţional al Cercetării Ştiinţifice. Anterior însă, aceste lucrări nu erau certificate de nicio instituţie abilitată în domeniu, ceea a permis persoanelor condamnate, inclusiv lui Dan Voiculescu, să obţină reduceri de pedeapsa în baza unor volume de o calitate academică îndoielnică.
Legea de aprobare a OUG nr. 24/2016 va ajunge pe masă Parlamentului în sesiunea din toamna, iar USR cere adoptarea ei în formă iniţială, fără că PSD-ALDE să o măcelărească aşa cum s-a întâmplat în cazul OUG nr. 54/2016 privind contravenţiile silvice şi OUG nr. 79/2016 privind reforma în sănătate”, spun aceştia.

ȘTIRI VIDEO GdS

Horoscopul de weekend

Berbec Alături de colegii de serviciu puteţi finaliza cu succes activităţi pentru care aţi depus mult efort în ultimele zile. Oboseala îşi...