14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateIohannis a promulgat legea privind organizarea și funcționarea MApN

Iohannis a promulgat legea privind organizarea și funcționarea MApN

Președintele Klaus Iohannis a promulgat marți actul normativ care modifică și completează Legea 346/2006 privind organizarea și funcționarea Ministerului Apărării Naționale, în cazul căruia a cerut reexaminarea, informează Agerpres.
În mai, șeful statului a cerut Parlamentului reexaminarea acestei legi, care includea, printre altele, prevederi referitoare la eliberarea din funcție a directorului Direcției Generale de Informații a Apărării (DGIA).
În solicitarea transmisă președintelui Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, șeful statului arăta că actul normativ vizează redefinirea unor termeni, precum și modificarea unor structuri, atribuții și responsabilități ale MApN și considera că este necesar ca aceste intervenții legislative să fie reanalizate de către Parlament, din perspectiva respectării principiului bicameralismului prevăzut de art. 61 din Constituție, dar și pentru că acestea nu se corelează cu alte dispoziții în materie, golind de conținut instituții constituționale fundamentale și fiind susceptibile să genereze disfuncționalități în sistem.
„Aceste modificări și completări majore sunt, totodată, de natură să contribuie la crearea unei configurații semnificativ diferite față de forma primei Camere competente cu privire la atribuțiile Ministerului Apărării Naționale, funcționarea structurilor din cadrul acestuia, precum și cu privire la rolul CSAT. Principiul constituțional al bicameralismului, care nu permite ca o singură Cameră, respectiv Camera decizională, să legifereze în mod exclusiv, impune ca și prima Cameră să se pronunțe cu privire la intervențiile legislative adoptate de Senat”, explica președintele în solicitarea de reexaminare.
În forma inițială se prevedea că directorul Direcției Generale de Informații a Apărării (DGIA) era eliberat din funcție prin ordin al ministrului Apărării Naționale, fără a se mai cere avizul CSAT.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS