17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateParlamentul European impune multinaţionalelor să publice date financiare separate pentru fiecare ţară în care operează

Parlamentul European impune multinaţionalelor să publice date financiare separate pentru fiecare ţară în care operează

Parlamentul European a adoptat marţi o directivă care impune multinaţionalelor să raporteze separat taxele şi datele financiare pe care le plătesc în fiecare ţară din lume în care operează, anunţă PE, într-un comunicat, informează HotNews.ro.
Dacă iniţiativa este susţinută şi de statele membre, multinatioanalele vor trebui să raporteze impozitele pentru fiecare stat în care desfăşoară activitiati, cu posibilă excepţie a informaţiilor sensibile din punct de vedere comercial, fără că acestea să fie definite însă în mod clar.
În prezent, multinaţionalele îşi publică datele financiare în rapoarte consolidate, şi nu distincte pe fiecare ţară în parte, iar practică transferului profiturilor taxabile către ţări cu fiscalitate redusă sau chiar zero este frecvenţa.
„Informaţiile privind taxele pe venit aplicate companiilor multinaţionale cu o cifra globală de afaceri de minimum 750 milioane EUR ar trebui publicate într-un format comun pentru fiecare jurisdicţie fiscală unde firma sau subsidiară ei activează. Aceste date ar trebui să fie disponibile gratuit şi accesibile pe pagină de internet a companiei”, se arată în comunicatul PE.
Potrivit textului aprobat de eurodeputaţi, statele membre pot acordă excepţii de la obligaţia de a publică una sau mai multe informaţii „sensibile din punct de vedere comercial”. Aceste excepţii ar trebui reînnoite anual şi ar trebui aplicate doar în jurisdicţia statului membru care oferă excepţia.
Odată ce un stat membru a acordat o excepţie, trebuie să informeze Comisia Europeană confidenţial despre informaţia omisă, adăugând o explicaţie detaliată privind excepţia.
În fiecare an, Comisia va publică pe pagină ei o lista a firmelor care au primit excepţii, precum şi o explicaţie succintă privind motivaţia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS