Acasă Actualitate IGPR: 210 percheziții în ultimele două săptămâni în dosare de contrabandă, evaziune,...

IGPR: 210 percheziții în ultimele două săptămâni în dosare de contrabandă, evaziune, contrafaceri

-

Polițiștii structurilor de investigare a criminalității economice din țară, sub coordonarea Direcției de Investigarea Criminalității Economice a Poliției Române, au efectuat, în perioada 17 – 29 iunie, 210 percheziții și au pus în aplicare 81 de mandate de aducere.

Potrivit unui comunicat al IGPR, remis AGERPRES, 12 persoane au fost reținute, o persoană a fost arestată la domiciliu și 11 persoane au fost puse sub control judiciar. „Prejudiciul creat de persoanele bănuite de infracțiuni economice se ridică la 14.700.00 de lei. Pentru recuperarea lui, au fost instituite măsuri asiguratorii ori au fost confiscate peste 460.000 de țigarete, 950 de litri de băuturi alcoolice, 7 kg de faină, zeci de pâini, băuturi spirtoase, 92 de seturi de jucării, peste 2.000 de litri de lapte, 757 de articole vestimentare, telefoane mobile, ceasuri, precum și sumele de 94.035 lei și 100 de euro”, se spune în comunicat.

Conform sursei citate, valoarea măsurilor asigurătorii dispuse a fost de peste 240.000 de lei. De asemenea, au fost aplicate 195 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 340.000 de lei, și au fost confiscate sau indisponibilizate bunuri de 193.000 de lei.

Potrivit IGPR, pe 26 iunie, au fost puse în aplicare 10 mandate de percheziție domiciliară în București și în Ilfov, Giurgiu, Brăila și Bacău, în cazul unor persoane fizice și juridice implicate în săvârșirea unor infracțiuni de evaziune fiscală și spălarea banilor, în domeniul „comercializării de produse IT”. Au fost ridicate documente contabile și extracontabile, precum și de proprietate, pentru bunuri imobile asupra cărora urmează să fie instituit sechestru asigurător. În urma audierilor, a fost dispus controlul judiciar, pentru 60 zile, față de 3 persoane.

În 28 iunie, au fost efectuate 66 de percheziții domiciliare în Călărași, Dolj, Galați, Maramureș și Constanța. Acestea au vizat locuințele mai multor persoane bănuite de colectarea, deținerea, producerea, transportul, preluarea, depozitarea, predarea, desfacerea și vânzarea mărfurilor care trebuie plasate sub regim vamal, cunoscând că acestea provin din contrabandă sau sunt destinate săvârșirii acesteia. Au fost ridicate sume de bani (62.590 de lei și 6.370 de euro), aproximativ 400.000 de țigarete, 5,45 kg de tutun și 674 de litri de alcool. În acest caz, polițiștii au emis ordonanțe de reținere pe numele a cinci persoane.

Pe de altă parte, pe 22 iunie, au fost efectuate 11 percheziții la sediile unor societăți comerciale și domiciliile unor persoane, în cadrul unui dosar penal întocmit pentru săvârșirea infracțiunii de înșelăciune. În perioada aprilie — iunie, doi reprezentanți ai două societăți din județul Vrancea ar fi achiziționat materiale de construcții, în valoare de 133.700 de lei, de la 6 societăți comerciale cu sediile în județele Vrancea și Galați. Aceștia ar fi emis ordine de plată pentru achitarea mărfii, însă, după obținerea vizelor din partea unităților bancare care atestă existența disponibilului în cont, ar fi retras de la ATM — uri banii, făcând imposibilă decontarea instrumentelor de plată.

În acest caz, au fost ridicate și indisponibilizate sumele de 4.990 de lei, 1.500 de euro, 15 monede de aur și o importantă parte din bunurile achiziționate de la 3 dintre victime. Totodată, s-a dispus luarea măsurii reținerii pentru 24 de ore pe numele a două persoane. Pe 23 iunie, cei în cauză au fost prezentați la Tribunalul Vrancea, cu propunere de arestare preventivă, instanța de judecată dispunând măsura controlului judiciar pentru 60 de zile, mai spune IGPR.

Sursa: AGERPRES

 

ȘTIRI VIDEO GdS