Acasă Actualitate Rusia anunță că își suspendă participarea la bugetul Consiliului Europei

Rusia anunță că își suspendă participarea la bugetul Consiliului Europei

-

Rusia a informat vineri Consiliul Europei că își suspendă participarea la bugetul organizației paneuropene, în cel mai recent episod al fricțiunilor între Moscova și cea mai mare instituție care apără și promovează democrația și drepturile omului pe continent, informează Agerpres.
Potrivit unui comunicat al diplomației ruse, ministrul de externe Serghei Lavrov l-a informat pe secretarul general al organizației de la Strasbourg, Thorbjorn Jagland, că Rusia ‘nu va mai contribui la bugetul Consiliul Europei până la restabilirea totală a drepturilor delegației ruse’.
Într-un alt comunicat, diplomația de la Moscova a denunțat ‘degradarea situației’ în Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) și ‘campania de persecuție frenetică’ împotriva membrilor unor delegații care încearcă normalizarea relațiilor cu Rusia.
Celor 18 deputați care reprezintă la APCE Federația Rusă li s-a ridicat dreptul de vot în aprilie 2014, ca sancțiune după anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către acest stat.
În replică, delegația rusă boicotează lucrările Adunării, la care nu a mai participat de peste trei ani.
Comunicatul Moscovei precizează totuși că, ‘în același timp, Federația Rusă își continuă activitatea semnificativă în Consiliul Europei’.
APCE nu dispune de putere legislativă, dar are ca misiune favorizarea dialogului, mai ales în materie de democrație și drepturi ale omului. Cei 318 membri ai Adunării, proveniți din parlamentele naționale ale celor 47 de state membre, se reunesc în patru sesiuni plenare pe an la Strasbourg.

ȘTIRI VIDEO GdS

Grav accident rutier la Iancu Jianu, cu trei victime

Un grav accident rutier s-a petrecut, în această după-amiază, pe Drumul Județean 643, în localitatea Iancu Jianu. Două autoturisme, în care se...

AUDIO / Gemenii olimpici, la Radio Sud

Mihai şi Adrian Anghel, gemenii olimpici, de la Liceul de Arte "Marin Sorescu" din Craiova povestesc în cadrul emisiunii "Teză la radio", de la Radio Sud despre cum a fost la prezentarea de modă, organizată la Cluj-Napoca.