16.7 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateTest eşuat: SUA ratează interceptarea unei rachete balistice deasupra Pacificului. Interceptorul testat ar urmă să înlocuiască rachetele de la Deveselu

Test eşuat: SUA ratează interceptarea unei rachete balistice deasupra Pacificului. Interceptorul testat ar urmă să înlocuiască rachetele de la Deveselu

Statele Unite au ratat interceptarea unei rachete balistice de rază medie deasupra oceanului Pacific într-un test al interceptorului SM-3 IIA, o varianta nouă şi care ar trebui să înlocuiască în următorii ani interceptoarele SM-3 IB folosite în prezent în baza de la Deveselu. Interceptorul a fost lansat de pe distrugătorul USS John Paul Johnes şi ar fi trebuit să intercepteze o rachetă balistică lansată dintr-o baza din Hawaii. Este cel de-al doilea test al noului interceptor, primul – în februarie 2017 – a fost cu succes.

Potrivit NBC News, la ora locală 19:20 o rachetă balistică cu rază medie de test a fost lansată din poligonul Kauai din Hawaii. La scurt timp după, un singur interceptor SM-3 IIA a fost lansat de pe distrugătorul USS John Paul Jones (clasa Arleigh Burke).

Oficialii americani au anunţat, însă, că testul a fost un eşec şi că rachetă SM-3 IIA nu a reuşit să intercepteze ţintă.

Este cel de-al doilea test de interceptare pentru SM-3 IIA, primul test din februarie – similar cu cel de acum – a fost cu succes, interceptorul reuşind să îşi atingă ţintă.

Presă americană scrie că testele de acum au o importantă sporită pe fondul tensiunilor recente cu Coreea de Nord. În urmă cu mai puţin de o luna SUA a testat cu succes interceptarea deasupra oceanului Pacific a unei rachete intercontinentale.

Racheta SM-3 block IIA
Racheta SM-3 block IIA

Interceptorul SM-3 IIA ar urmă să înlocuiască interceptorul SM-3 IB de la Deveselu

Interceptorul SM-3 IIA este o varianta nouă şi îmbunătăţită a interceptoruluI SM-3 IB, model folosit în sistemul Aegis Ashore de la baza Deveselu operaţionalizată în urmă cu un an. Capabilitatea tehnică a bazei include un radar puternic, trei baterii cu 24 de rachete interceptoare SM-3 IB şi echipamente de comunicaţii.

Conform planurilor americane, interceptoarele SM-3 IB ar urmă să fie înlocuite de interceptoare SM-3 IIA undeva după 2018.

Baza de la Deveselu găzduieşte elementele scutului american antirachetă. Modulul IB SM-3 distruge rachete balistice prin impact, la o viteză extrem de mare. SM-3 sunt produse de Raytheon, au o lungime de 6.55 metri şi un diametru de 0,34 metri. Interceptorii nu au încărcătură explozivă şi nu sunt purtători ai unor încărcături periculoase (nucleare, biologice sau chimice) şi sunt proiectaţi să distrugă rachetele ostile prin forţă impactului (forţă cinetică). Rachetă are o autonomie de 500 de km şi o viteză maximă de 9,600 km/h.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS