10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSe măreşte tariful energiei electrice începând de la 1 iulie

Se măreşte tariful energiei electrice începând de la 1 iulie

În şedința Comitetului de reglementare al Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), de ieri, s-a aprobat/avizat o serie de reglementări importante pentru sectorul energiei electrice, energiei termice și gazelor naturale, potrivit unui comunicat al instituţiei.

În domeniul gazelor naturale s-a aprobat Planul de dezvoltare a sistemului național de transport al gazelor naturale pentru perioada 2016 – 2025.
Ordinul nr. 54/2017 de aprobare a Regulamentului privind cadrul organizat de tranzacționare pe piața centralizată de gaze naturale administrată de Operatorul Pieței de Energie Electrica și Gaze Naturale – OPCOM S.A.
Ordinul nr. 55/2017 privind modificarea şi completarea Metodologiei de stabilire a venitului reglementat, a venitului total şi a tarifelor reglementate pentru activitatea de transport al gazelor naturale, aprobată prin Ordinul 32/2014.

Avizarea Procedurii S.N.T.G.N. TRANSGAZ S.A. privind rezervarea de capacitate incrementală în Sistemul naţional de transport al gazelor naturale prin derularea proceselor de capacitate incrementală având ca obiect puncte de intrare/ieşire în/din Sistemul naţional de transport al gazelor naturale, altele decât punctele de interconectare, ce urmează a fi create/dezvoltate prin intermediul proiectelor incluse în planurile de investiţii şi de dezvoltare a Sistemului naţional de transport al gazelor naturale pentru următorii 10 ani.

În domeniul energiei termice

Ordinul nr. 53/2017 de aprobare a Regulamentului pentru autorizarea persoanelor juridice care desfăşoară activităţi de montare şi exploatare a sistemelor de repartizare a costurilor pentru încălzire şi apă caldă de consum în imobile de tip condominium.

În domeniul energiei electrice

Ordinul nr. 49/2017 privind modificarea  Standardului de performanță pentru serviciul de distribuție a energiei electrice aprobat prin Ordinul ANRE nr. 11/2016. Modificarea Standardului a fost necesară pentru a obliga operatorii serviciului de distribuție să răspundă mai prompt și mai eficient la solicitările consumatorilor cu privire la calitatea serviciului de distribuție prestat în vederea creșterii satisfacției acestora, precum și să-și optimizeze modul de acțiune în sensul reducerii duratei întreruperilor cauzate de condiții meteorologice deosebite.
Reamintim consumatorilor casnici, care sunt principalele compensații pe care sunt îndreptățiți să le primească pentru nerespectarea de către operatorii serviciului de distribuție a energiei electrice a indicatorilor stabiliți în Standard:
– Depăşirea termenelor prevăzute pentru restabilirea alimentării – întreruperi neplanificate – 30 RON
– Restabilirea alimentării după o întrerupere  planificată    – 30 RON
– Numărul întreruperilor lungi neplanificate ce afectează un loc de consum și/sau de producere racordat la rețelele electrice de joasă tensiune – 30 RON
– Numărul întreruperilor lungi planificate – 4 întreruperi – mediu urban; 8 întreruperi – mediu rural – 30 RON

Ordinul nr. 50/2017 privind modificarea tarifelor reglementate de energie electrică aplicate de furnizorii de ultimă instanță (FUI) clienților casnici care nu și-au exercitat dreptul de eligibilitate, prin care s-a decis scăderea cu 5,16% a tarifelor reglementate aplicate de FUI clienților casnici, începând cu data de 1 iulie 2017 și până la sfârșitul acestui an. Energia electrică furnizată la tarife reglementate reprezintă 10% din totalul energiei electrice furnizate la clienții casnici.

Avizarea tarifelor de tip Componentă piață concurențială (CPC), cu modificări față de solicitările FUI, aplicabile, în trimestrul III, clienților finali casnici și noncasnici, beneficiari ai serviciului universal. Energia electrică furnizată la tarif CPC reprezintă 90% din consumul clienților casnici și este achiziționată de FUI exclusiv din piața concurențială, unde prețul energiei electrice a înregistrat o creștere cu 24% față de trimestrul II. În aceste condiții, deși FUI au propus creșteri cu 25% a acestor tarife, pe baza analizei realităților și tendințelor din piață, ANRE a considerat justificată o creștere medie la nivel național a tarifelor de tip CPC de 8,53%.

Dorim, de asemenea, să vă informăm că, pentru actualizarea și completarea cadrului de reglementare existent în vederea armonizării acestuia cu prevederile legislative naționale și europene în domeniu, în primele șase luni ale anului 2017,  ANRE a emis 61 de Ordine, 914 Decizii și 12 Avize.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS