10.1 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMoţiunea de cenzură a trecut. PSD a învins PSD.

Moţiunea de cenzură a trecut. PSD a învins PSD.

Moţiunea de cenzură la adresa guvernului Sorin Grindeanu, depusă de PSD şi ALDE şi semnată de 222 de parlamentari, a trecut ieri cu 241 de voturi „pentru“ şi 10 împotrivă, aşa că actualul executiv a fost demis. PSD anunţase anterior că se bazează pe votul a 250 de parlamentari, dar votul a arătat că este posibil ca moţiunea să nu fi trecut fără aportul unora dintre cei 15 parlamentari de la grupul minorităţilor care au trecut pe la cele două urne. 15 din cei 17 deputaţi ai minorităţilor naţionale – altele decât cea maghiară – şi-au exercitat votul la moţiunea de cenzură. Şeful grupului, Varujan Pambuccian, anunţase încă dinainte de vot că membrii grupului au decis ca fiecare să voteze „cum crede de cuviinţă“. „Primul impuls a fost să nu participăm la vot. După aceea ne-am dat seama că neparticiparea înseamnă să fii automat într-una dintre tabere“, a mai spus Pambuccian. Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a anunţat că partidul va merge cu o singură propunere de premier la consultările de luni de la Cotroceni.

Care sunt paşii de urmat

Actorii principali în numirea noului guvern vor fi preşedintele Klaus Iohannis şi liderul partidului majoritar din parlament, Liviu Dragnea.
1. Partidele politice vor organiza consultări interne în forurile de conducere pentru a încerca să formeze o majoritate parlamentară cu care să se prezinte la consultările cu preşedintele Klaus Iohannis.
Cea mai mare şansă pentru o coaliţie de guvernare o au PSD şi ALDE, care tocmai şi-au confirmat forţa politică în parlament prin votul la moţiunea de cenzură.
2. Partidele şi coaliţiile îşi vor formula în interior propunerile de premieri desemnaţi.
3. Preşedintele Klaus Iohannis va avea luni consultări cu partidele parlamentare. El va lua act de propunerile partidelor pentru funcţia de premier.
4. Iohannis va face anunţul oficial privind nominalizarea unui candidat la funcţia de premier.
5. Premierul desemnat îşi va construi echipa şi programul de guvernare.
6.1. Parlamentul va vota propunerea de guvern. Dacă propunerea trece, noul guvern va depune jurământul la Cotroceni şi va fi investit. România va avea un nou guvern.
6.2 Parlamentul va respinge propunerea de guvern. Se reia procesul de la pasul 1 şi se ajunge la încă un vot în parlament. Dacă şi acesta pică, se declanşează alegeri anticipate.
Între paşii 4 şi 5 poate apărea o nouă criză politică, dacă Iohannis respinge propunerea făcută previzibil de PSD şi ALDE şi desemnează un candidat de premier care nu va conveni majorităţii care există acum. Este posibilă suspendarea preşedintelui, dar puţin probabilă, dată fiind slăbiciunea de moment a unui PSD măcinat de conflictul intern, dar şi creşterea previzibilă în popularitate a lui
Iohannis după această jumătate de an (participarea la protestele masive din februarie, vizitele de mare vizibilitate în SUA, Germania şi la Bruxelles, lipsa oricărei implicări în criza internă din PSD).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS