UDMR a mai primit două concesii în negocierile cu PSD şi ALDE de luni. Astfel, comisiile de administraţie publică şi pentru drepturile omului din Senat au dat luni raport favorabil adoptării proiectului de lege prin care ziua de 15 martie devine Ziua Maghiarilor din România şi va fi cel mai probabil votat de plenul Senatului marţi, informează HotNews.ro, citând news.ro.

De asemenea, potrivit unor surse politice, s-a decis şi rediscutarea unei legi mai vechi a minorităţilor.

Raportul comun al celor două comisii a fost adoptat cu majoritate de voturi, existând doar trei abţineri. Senatul este prima camera, Camera Deputaţilor fiind decizională.

Parlamentarii UDMR au depus, chiar pe 15 martie, un proiect de lege privind declararea zilei de 15 martie, Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, drept sărbătoare oficială a comunităţii maghiare din România. Maghiarii care doresc să participe la manifestări ar urmă să aibă zi nelucrătoare, iar evenimentele organizate în localităţile cu populaţie maghiară să fie finanţate din bugetele locale.

„Ziua de 15 martie este, pentru maghiarii din România, un simbol al drepturilor şi libertăţilor comunităţii. Tocmai din acest motiv ne dorim că statul român să recunoască prin lege această zi că sărbătoare oficială a comunităţii maghiare din România”, a declarat preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, după ce reprezentanţii Uniunii au depus proiectul de lege.

Potrivit proiectului de act normativ, semnat de senatorii şi deputaţii UDMR, angajatorii ar urmă să acorde o zi liberă, în dată de 15 martie, la cerere, persoanelor aparţinând comunităţii maghiare, pentru participarea la manifestările dedicate comemorării zilei de 15 martie. De asemenea, reprezentanţii Uniunii solicită că, în localităţile unde trăiesc persoane aparţinând comunităţii maghiare, autorităţile administraţiei publice locale şi judeţene, instituţiile publice să poată organiza manifestări cultural-artistice dedicate zilei de 15 martie, iar fondurile necesare organizării manifestărilor să poată fi asigurate din bugetele locale ale autorităţilor publice locale şi judeţene şi instituţiilor publice. O altă prevedere cuprinsă în proiectul de lege se referă la faptul că, în această zi, posturile publice de radio şi televiziune să transmită în cadrul unor emisiuni speciale, evenimentele comemorative.

Conform sursei citate, preşedintele UDMR a subliniat că, în anul 2017, sărbătoarea revoluţiei paşoptiste reprezintă pentru maghiarii din România un moment important în lupta pentru drepturile şi libertăţile comunităţii.