21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMAE: Ministerele vor avea suplimentări de buget dedicate pregătirii și exercitării președinției Consiliului UE

MAE: Ministerele vor avea suplimentări de buget dedicate pregătirii și exercitării președinției Consiliului UE

Comitetul de coordonare a Sistemului național de gestionare a afacerilor europene a luat în discuție, în cadrul reuniunii de vineri, liniile de acțiune pentru pregătirea și exercitarea de către România a președinției Consiliului UE, printre acestea aflându-se și suplimentarea bugetelor ministerelor implicate în acest proces, informează MAE, într-un comunicat.

„Au fost adoptate trei linii de acțiune referitoare la modalitatea de elaborare și execuție a bugetului multianual alocat președinției române la Consiliul UE, la măsurile necesare în domeniul resurselor umane și la măsurile necesare în domeniul activității de protocol. (…) Astfel, bugetul multianual va avea o componentă centrală pe care o va gestiona MAE prin Unitatea de Pregătire a Președinției. De asemenea, ministerele vor avea pentru activități specifice suplimentări de buget dedicate pregătirii și exercitării președinției Consiliului UE. În domeniul resurselor umane, Consiliul Interministerial a decis modificarea cadrului legal pentru crearea condițiilor necesare ca, pe perioada de pregătire și exercitare a președinției României, să se asigure recrutarea, încadrarea, formarea și perfecționarea prin cursuri generale și de specialitate, precum și motivarea specialiștilor care vor fi implicați în exercitarea mandatului”, precizează MAE.

Totodată, în ședința de vineri a Comitetului s-a discutat și despre participarea României la discuțiile UE27 pentru pregătirea negocierilor privind acordul de retragere a Marii Britanii din UE (Brexit) și respectarea obligațiilor țării noastre de stat membru al Uniunii referitoare la situația transpunerii legislației europene.

„În ceea ce privește negocierile privind retragerea Marii Britanii din UE, reprezentantul ministrului delegat pentru Afaceri Europene a informat cu privire la principalele reuniuni care vor avea loc în acest context în cursul săptămânii următoare, respectiv Consiliul Afaceri Generale din 20 iunie și Consiliul European din 23 iunie. Pe agendele celor două reuniuni se va afla discutarea și aprobarea procedurii de relocare a agențiilor europene aflate în prezent în Marea Britanie, după ieșirea efectivă a Regatului Unit din Uniunea Europeană”, a informat MAE.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS