21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMAE: Ministerele vor avea suplimentări de buget dedicate pregătirii şi exercitării preşedinţiei Consiliului UE

MAE: Ministerele vor avea suplimentări de buget dedicate pregătirii şi exercitării preşedinţiei Consiliului UE

Comitetul de coordonare a Sistemului naţional de gestionare a afacerilor europene a luat în discuţie, în cadrul reuniunii de vineri, liniile de acţiune pentru pregătirea şi exercitarea de către România a preşedinţiei Consiliului UE, printre acestea aflându-se şi suplimentarea bugetelor ministerelor implicate în acest proces, informează MAE.

„Au fost adoptate trei linii de acţiune referitoare la modalitatea de elaborare şi execuţie a bugetului multianual alocat preşedinţiei române la Consiliul UE, la măsurile necesare în domeniul resurselor umane şi la măsurile necesare în domeniul activităţii de protocol. (…) Astfel, bugetul multianual va avea o componentă centrală pe care o va gestiona MAE prin Unitatea de Pregătire a Preşedinţiei. De asemenea, ministerele vor avea pentru activităţi specifice suplimentări de buget dedicate pregătirii şi exercitării preşedinţiei Consiliului UE. În domeniul resurselor umane, Consiliul Interministerial a decis modificarea cadrului legal pentru crearea condiţiilor necesare ca, pe perioada de pregătire şi exercitare a preşedinţiei României, să se asigure recrutarea, încadrarea, formarea şi perfecţionarea prin cursuri generale şi de specialitate, precum şi motivarea specialiştilor care vor fi implicaţi în exercitarea mandatului’, precizează MAE.

Totodată, în şedinţa de vineri a Comitetului s-a discutat şi despre participarea României la discuţiile UE27 pentru pregătirea negocierilor privind acordul de retragere a Marii Britanii din UE (Brexit) şi respectarea obligaţiilor ţării noastre de stat membru al Uniunii referitoare la situaţia transpunerii legislaţiei europene.

‘În ceea ce priveşte negocierile privind retragerea Marii Britanii din UE, reprezentantul ministrului delegat pentru Afaceri Europene a informat cu privire la principalele reuniuni care vor avea loc în acest context în cursul săptămânii următoare, respectiv Consiliul Afaceri Generale din 20 iunie şi Consiliul European din 23 iunie. Pe agendele celor două reuniuni se va afla discutarea şi aprobarea procedurii de relocare a agenţiilor europene aflate în prezent în Marea Britanie, după ieşirea efectivă a Regatului Unit din Uniunea Europeană”, a informat MAE.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS