12 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCE: Ajutoarele de stat pentru fermele porci notificate de Ministerul Agriculturii ar fi încălcat legislaţia europeană în domeniu

CE: Ajutoarele de stat pentru fermele porci notificate de Ministerul Agriculturii ar fi încălcat legislaţia europeană în domeniu

Comisia Europeană (CE) a recomandat autorităţilor române să folosească ale mijloace de a ajută fermele româneşti de porci, întrucât programul de ajutoare de stat notificat de Ministerul Agriculturii la Bruxelles ar încalcă legislaţia europeană, au declarat, vineri, pentru HotNews, surse din Comisie.
„Comisia s-a aflat în legătură cu autorităţile române, privind propunerea de ajutor de stat. Când ne-a fost notificată, am arătat că ar încalcă reglementările europene în domeniul ajutorului de stat şi Politică Agricolă Comună a UE. Comisia a prezentat autorităţilor române alte opţiuni pe care să le ia în considerare, care ar putea să ofere sprijin similar sectorului în discuţie. Paşii următori depind de autorităţile române” – au declarat surse din Comisia Europenă.
Reamintim că la începutul anului 2017, Ministerul Agriculturii a iniţiat un priect de ordonanţă de urgenţă Producătorii de carne de porc ar fi urmat să primească pachete de ajutoare de la stat de câte 10.000 de euro.
Conform proiectului de ordonanţă de urgenţă pentru insituirea „Programului carne de porc din ferme româneşti – 200 capete = 10.000 euro”, s-ar fi acordat ajutoare de stat „destinate depăşirii dificultăţilor din sector, în sensul dezvoltării activităţii de creştere a porcinelor şi al menţinerii cel puţin a nivelului actual de producţie”.
Fermelor de porcine din ţară urmă să li se acorde ajutor de stat sub formă unor pachete de sprijin, valoarea pentru un pachet de sprijin fiind echivalentul a 10.000 euro pentru porcii graşi, intraţi în exploatatia beneficiarului la o greutate de maxim 30 kg/cap, livraţi şi clasificaţi în abatoare autorizate.
Până la urmă, iniţiativa a fost preluată de un grup de parlamentari PSD că propunere de lege, care avea să fie adoptată în cele din urmă de Parlament.
Numai că joi, 15 iunie, preşedintele Klaus Iohannis a trimis înapoi Parlamentului, spre reexaminare, legea privind ajutoarele de stat de până la 80 de milioane de euro, pe motiv că încalcă legislaţia europeană în domeniul ajutorului de stat.
Ajutorul de stat pentru fermele care îngraşă porci este prevăzut în Programul de guvernare al PSD. HotNews a arătat recent că printre potenţialii beneficiari ai ajutparelor promise de PSD s-ar putea află şi fiul liderului social-democrat, Liviu Dragnea, care controlează o astfel de unitate de producţie în comună Salcia, judeţul Teleorman.
Pe de altă parte, liderii principalelor asociaţii de crescători de porci şi-au exprimat susţinerea pentru ajutorul de stat promis de PSD. De altfel şi în Parlament legea a fost votată şi de parlamentari ai Opoziţiei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS