Serviciul de informații din Republica Moldova crede că cei cinci diplomați ruși expulzați din această țară luna trecută erau spioni care recrutau luptători pentru insurgența sprijinită de Moscova în estul Ucrainei, au declarat marți o sursă guvernamentală și două surse diplomatice pentru Reuters. Dup[ cum informează agerpres, agenția de presă britanică menționează că declarațiile au fost făcute sub rezerva anonimatului ca urmare a faptului că subiectul este unul foarte sensibil.
Reuters amintește că Republica Moldova i-a expulzat cei cinci diplomați ruși la 29 mai, însă nu a explicat decizia, premierul Pavel Filip limitându-se doar să comenteze că executivul a avut ”motive întemeiate”.
Potrivit surselor citate, la curent cu cazul, cei cinci au fost expulzați pentru presupusele lor activități ca ofițeri sub acoperire în cadrul agenției de informații militare a Rusiei, GRU. Sursele au declarat că oficialitățile moldovene credeau că rușii recrutau luptători din Găgăuzia (unitate teritorială autonomă cu un statut special din sudul Republicii Moldova, locuită preponderent de găgăuzi, vorbitori ai unei limbi turcice — n.r.), care este prorusă și se opune unei apropieri între R.Moldova și Uniunea Europeană.
Sursele citate de Reuters nu au explicat cum anume recrutau cei cinci diplomați ruși luptători, câți luptători au fost recrutați sau motivele recrutării acestora. Reuters menționează că nu a putut verifica din surse independente acuzațiile cu privire la activitatea celor cinci ruși.
Ministerul Afacerilor de Externe al Rusiei a refuzat să comenteze acuzațiile, iar Ministerul Apărării de la Moscova nu a răspuns solicitărilor de a comenta, precizează Reuters. Întrebată de Reuters dacă cei cinci ruși erau agenți GRU, o purtătoare de cuvânt a MAE de la Chișinău a declarat că erau diplomați și a refuzat să facă alte comentarii.
Serviciile de informații din Republica Moldova cred că luptătorii recrutați din Găgăuzia erau trimiși mai întâi într-o tabără de pregătire paramilitară din Rostov, regiune din sudul Rusiei, potrivit surselor citate, care nu au identificat tabăra. Rusia a folosit cel puțin două tabere militare în Rostov pentru a antrena voluntari pentru conflictul din estul Ucrainei, potrivit dovezilor colectate de Reuters și de mass media ruse, scrie agenția de presă britanică.