5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateIohannis va vorbi la summit-ul NATO de la Bruxelles despre brigada multinaţională de la Craiova

Iohannis va vorbi la summit-ul NATO de la Bruxelles despre brigada multinaţională de la Craiova

Preşedintele Iohannis va participa la Bruxelles joi, 25 mai, la reuniunea şefilor de stat şi de guvern ai statelor membre NATO. Cu ocazia inaugurării noului sediu NATO, Iohannis „va pleda şi pentru menţinerea unităţii de acţiune aliate faţă de Rusia”, potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale redat de HotNews.ro.
Iohannis va prezenta evoluţia principalelor proiecte pe care România şi le-a asumat după Summitul NATO de la Varşovia de anul trecut: încadrarea şi operaţionalizarea brigăzii multinaţionale de la Craiova, cu participarea militarilor din alte state membre NATO; planificarea de exerciţii multinaţionale de amploare; sporirea prezenţei navale NATO în Marea Neagră; obţinerea unei prezente aeriene aliate consistente pe teritoriul României. De asemenea, 120 de militari români participa la prezenţa înaintată a NATO din Polonia, în cadrul structurii conduse de SUA.
Iohannis va prezenta şi decizia României de a alocă 2% din PIB pentru apărare şi va susţine creşterea rolului NATO în combaterea terorismului, în domenii în care poate aduce valoare adăugată.
De asemenea, preşedintele va susţine consolidarea posturii de descurajare şi apărare a NATO în flancul estic, conform angajamentului aliat asumat la Summitul de anul trecut.
În marja Reuniunii, Iohannis va avea o întâlnire bilaterală cu preşedintele Poloniei, Andrzej Duda.
Cu ocazia summitului, la Bruxelles vor fi inaugurate monumentele dedicate Articolului 5 NATO (care prevede solidaritatea statelor membre) şi Zidului Berlinului.
Va fi prima întâlnire a liderilor europeni cu noii preşedinţi aleşi în SUA şi Franţa.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS