16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateGuvern: România va adera la Agenția pentru energie nucleară a OCDE (NEA)

Guvern: România va adera la Agenția pentru energie nucleară a OCDE (NEA)

Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică invită oficial România să devină membru cu drepturi depline al Agenției pentru Energie Nucleară (NEA), precum și al băncii de date a Agenției, anunță Guvernul României într-un comunicat. Aderarea României la NEA se va finaliza printr-un schimb de scrisori, care se va efectua în prezența secretarului general al OCDE, Angel Gurria, în luna iunie 2017.

Aderarea României la această agenție din cadrul OCDE este rezultatul mai multor ani de cooperare, prin participarea experților români la schimbul de expertiză și bune practici din cadrul comitetelor NEA, pe tema utilizării sustenabile și responsabile a energiei nucleare.

România și-a depus oficial candidatura pentru a dobândi statutul de membru al NEA în octombrie 2016. Programul nuclear al României a fost apoi supus unui proces de evaluare de către secretariatul NEA, efort comun la care au participat ministerele abilitate din România, reprezentați ai industriei nucleare și ai institutelor de cercetare din domeniu, precum și Comitetul inter-ministerial pentru relația României cu OCDE.

Din acest dialog, a rezultat că România îndeplinește standardele statelor cu programe nucleare avansate, membre ale NEA. De asemenea, a reieșit interesul comun pentru consolidarea cooperării României cu NEA în domeniul tehnologiei nucleare, al cercetării, al gestiunii deșeurilor radioactive, al siguranței nucleare.

Odată cu finalizarea procesului de aderare, România și Argentina se vor alătura celor 31 state membre ale Agenției, care lucrează împreună pentru dezvoltarea celor mai bune practici și politici în domeniul nuclear.

”Suntem foarte bucuroși că România și Argentina aderă la Agenția pentru Energie Nucleară, pas care confirmă întărirea parteneriatului dintre OCDE și ambele țări și demonstrează încă o dată angajamentul acestora față de cele mai bune practici în domeniul energiei nucleare”, a declarat Angel Gurría, Secretarul General al OCDE.

Prin decizia anunțată de OCDE, România reconfirmă angajamentul său de lungă durată pentru dezvoltarea energiei nucleare și pentru cooperarea internațională. România dispune de infrastructură și o industrie națională dezvoltată în domeniul energiei nucleare și utilizează o tehnologie nucleară sigură (CANDU-6).

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS