13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateProiect de lege PNL: Cursurile de prim ajutor să fie obligatorii în şcoli, de la clasa întâi până la liceu

Proiect de lege PNL: Cursurile de prim ajutor să fie obligatorii în şcoli, de la clasa întâi până la liceu

Mai mulţi senatori PNL au depus un proiect legislativ prin care propun să fie obligatorii cursurile de prim-ajutor în şcoli de la clasele primare până la liceu inclusiv, informează HotNews.ro.
Astfel, urmează să se introducă următoarea prevedere în Legea educaţiei:
„În toate nivelurile sistemului naţional de învăţământ preuniversitar, cu excepţia celui prevăzut la art. 23, alin (1), litera a) (învăţământul preşcolar – n.r.), se include disciplină „Cursuri de prim ajutor” că disciplină obligatorie de studiu. Planul cadru şi programa naţională precum şi condiţiile ce trebuie îndeplinite de personalul didactic pentru disciplină cursuri de prim ajutor se aprobă prin ordin comun al Ministrului Educaţiei Naţionale şi al Ministrului Sănătăţii.”
În expunerea de motive, aceştia afirmă că doar 0,5% din cei 1,7 milioane de elevi înscrişi în învăţământul gimnazial şi liceal din România au noţiuni de prim ajutor.
Aceştia susţin că Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) a cerut autorităţilor introducerea cursurilor de prim-ajutor în curricula şcolară şi precizează că „primele acţiuni, indiferent de vârstă, fac diferenţa între viaţă şi moarte”, mai ales că România este o ţară unde se poate întâmplă oricând o catastrofă, un cutremur puternic, inundaţii, sau orice altă tragedie. Este nevoie de cursuri de formare continuă care ar trebui să înceapă în cel mai scurt timp. Suntem deja într-o mare întârziere, zilnic mor oameni, pe care fiecare din noi, poate i-ar fi putut ţine în viaţă, până la sosirea personalului specializat. N-ar trebui să mai pierdem o secundă din acest timp extrem de preţios.”

Senatorii liberali afirmă şi că „elevii ar deveni profesori pentru părinţii lor, în sensul de a-i învaţă cum să actioneze în situaţii critice.”

Aceştia amintesc şi de tragedia de la clubul Colectiv, după care „societatea civilă a cerut introducerea urgenţă în şcolile din România a unor cursuri de prim ajutor”. Iniţiativa legislativă a fost depusă la Camera Deputaţilor pe 15 mai, Senatul fiind camera decizională.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS