Acasă Actualitate DNA: Directorul adjunct al APIA Constanța, trimis în judecată pentru că a...

DNA: Directorul adjunct al APIA Constanța, trimis în judecată pentru că a falsificat documente

-

Procurorii DNA l-au trimis în judecată pe directorul executiv adjunct al APIA Constanța, Panait Șamata, la data faptelor consilier superior în cadrul APIA Tulcea – Centrul Local Baia, pentru folosire de documente false, inexacte ori incomplete, în vederea obținerii de fonduri europene, fals în înscrisuri sub semnătură privată și fals intelectual.

Potrivit DNA, în perioada 2011 — 2012, Panait Șamata, în calitate de consilier superior în cadrul APIA Tulcea — Centrul Local Baia, a falsificat prin contrafacere zece înscrisuri sub semnătură privată (cereri, angajamente și declarații) pe care le-a completat și semnat în numele a doi fermieri fără acordul sau știința lor.

„De asemenea, în același context, inculpatul, în calitate de funcționar public, a falsificat acte oficiale cu prilejul întocmirii lor, prin consemnarea faptului că fermierii respectivi s-au prezentat, au completat și semnat cererile depuse la sediul APIA Tulcea — Centrul Local Baia. Ulterior, toate înscrisurile falsificate au fost folosite de același consilier, prin înregistrarea și includerea lor, cu rea-credință, în procedurile de aprobare a subvențiilor agricole pentru perioada 2011 — 2012”, precizează procurorii anticorupție.

DNA menționează că aceste demersuri ale inculpatului au avut ca finalitate obținerea pe nedrept, scriptic, pe numele unuia dintre cei doi fermieri, a sumei totale de 24.516 lei, reprezentând fonduri europene și naționale nerambursabile.

În cauză, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură a precizat că se constituie parte civilă.

Procurorii au dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra sumei de 25.000 lei depusă de Panait Șamata la o unitate bancară.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Tulcea, cu propunere de a se menține măsura asigurătorie dispusă în cauză.

ȘTIRI VIDEO GdS