Acasă Actualitate Comisia Europeană cere României să adopte reglementările UE în domeniul deşeurilor asociate...

Comisia Europeană cere României să adopte reglementările UE în domeniul deşeurilor asociate transportului naval

-

Comisia Europeană a cerut, miercuri, României să adapteze legislaţia la reglementările Uniunii Europene privind instalaţiile portuare pentru preluarea deşeurilor produse de nave, în caz contrar existând riscul sesizării Curţii Europene de Justiţie.

În cadrul unui comunicat referitor la proceduri de sancţionare a statelor membre pentru refuzul de adoptare a reglementărilor comunitare, Comisia Europeană a cerut României, Austriei, Republicii Cipru şi Portugaliei măsuri legislative în domeniul siguranţei maritime. Este vorba de transpunerea în legislaţia naţională a reglementărilor privind instalaţiile portuare necesare preluării deşeurilor produse de nave.

„Comisia Europeană cere Austriei, R.Cipru, Portugaliei şi României să transpună deplin în legislaţie reglementările UE privind instalaţiile portuare de preluare a deşeurilor produse de nave şi a reziduurilor cargo (Directiva CE 2015/2087). Această directivă a modificat reglementările UE (Directiva 2000/59/CE) care obligă echipajele navelor să transmită o serie de informaţii înainte de intrarea în porturi, de genul volumului şi tipului deşeurilor care trebuie aruncate şi capacităţilor de stocare la bord. De asemenea, s-a adăugat obligaţia transmiterii de informaţii despre deşeurile lăsate în instalaţiile din ultimul port în care s-au aflat. Directiva CE a fost adoptată pentru a asigura compatibilitatea cu măsuri implementate la nivelul Organizaţiei Maritime Internaţionale (IMO) şi pentru evitarea incertitudinii în rândul utilizatorilor instalaţiilor portuare şi autorităţilor”, transmite Comisia Europeană într-un comunicat postat pe site-ul instituţiei.

„Directiva trebuia transpusă în legislaţia naţională până cel târziu pe 9 decembrie 2016, dar până în prezent Austria, R.Cipru, Portugalia şi România nu au făcut acest lucru. Celor patru state membre li s-au acordat două luni pentru remedierea situaţiei; în caz contrar, Comisia Europeană ar putea decide sesizarea Curţii de Justiţie a UE”, avertizează Executivul Uniunii Europene.

ȘTIRI VIDEO GdS

Barul de oxigen

În New Delhi, capitala Indiei, concentraţia de praf din aer depăşeşte cu mult limita de toleranţă fixată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Senatorul PNL, Costel Şoptică prins cu 105 km/h în localitate

Senatorul PNL, Costel Şoptică a rămas fără permisul de conducere, deoarece a fost prins conducând cu 105km/h în localitate. Parlamentarul a refuzat să prezinte documentele şi nu a semnat procesul verbal întocmit de oamenii legii, informează Mediafax.