17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePortalul instanţelor de judecată nu funcţionează momentan: Nu este un atac informatic. Avem o problema de stocare a datelor

Portalul instanţelor de judecată nu funcţionează momentan: Nu este un atac informatic. Avem o problema de stocare a datelor

Portalul instanţelor de judecată nu funcţionează momentan, afişând mesajul: „Nu este un atac informatic. Avem o problema de stocare a datelor. Ne cerem scuze pentru neplăcerile cauzate şi va rugăm să reveniţi”. Mesajul este semnat de Direcţia Tehnolgia Informaţiei, din cadrul Ministerului Justiţiei. Amintim că atacul cibernetic cu ransomware-ul WannaCry a afectat la finalul săptămânii trecute peste 200.000 de calculatoare din 150 de ţări. Potrivit datelor CERT-RO transmise HotNews.ro, peste 300 de adrese IP publice din România au realizat conexiuni către un domeniu web asociat campaniei ransomware WannaCry.

Malware-ul WannaCry s-a răspândit atât de repede fiindcă acţionează automat, fără să fie nevoie de intervenţia utilizatorilor. Foloseşte pentru a se propagă o vulnerabilitate mai veche de Windows care a fost descoperită şi exploatată de NSĂ (U.S. Naţional Security Agency) că armă cibernetică de atac. Potrivit datelor CERT-RO transmise HotNews.ro, peste 300 de adrese IP publice din România au realizat conexiuni către un domeniu web asociat campaniei ransomware WannaCry. „Până în prezent deţinem date despre patru reţele sau sisteme gestionate de sectorul public. Din datele pe care le avem nu putem spune dacă este vorba de sisteme ale instituţiilor respective sau dacă sunt IP-uri ce au fost date spre folosinţă către terţi”, au mai spus în răspunsurile trimise către HotNews.ro reprezentanţii Centrului Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică. Este foarte posibil că numărul celor afectaţi să crească luni, când începe programul normal de muncă în companii şi instituţii.

Începând cu ziua de 12 mai 2017 numeroase organizaţii din întreagă lume au fost afectate de o nouă varianta de ransomware, care poartă denumirea de „WannaCry”. Rapoartele preliminare atestă faptul că printre victime se află companii-gigant precum FedEx, operatorul de comunicaţii Telefonică din Spania, sau chiar sistemul de sănătate din Marea Britanie (Naţional Health Service). Şi uzina Dacia a fost afectată. Spre deosebire de alte campanii ransomware din trecut, cea de faţă iese în evidenţă prin uriaşă rapiditate cu care sse răspândeşte.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS