ASAS: Fenomenele climatice din ultima perioadă au dus la pierderi în pomicultură și viticultură; comisiile locale să evalueze pagubeleFenomenele climatice din ultima perioadă au dus la pierderi în pomicultură și viticultură, de până la 100% la nuc în zona colinară, iar în perioada următoare trebuie determinate pagubele înregistrate, precum și constatarea și transmiterea daunelor către comisiile locale, se spune într-un comunicat al Academiei de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu-Șișești“ (ASAS), citat de Agerpres.

„Temperaturile scăzute înregistrate în zona colinară a României (-4 grade C, până la – 6 grade C), în perioada 20 – 24 aprilie 2017, reprezintă un fenomen rar, care nu a mai fost înregistrat de stațiile meteorologice ale stațiunilor noastre niciodată. Aceste temperaturi survin după o perioadă de temperaturi foarte ridicate din luna martie și prima jumătate a lunii aprilie, ceea ce a dus la un avans fenologic de 7 – 10 zile în perioada de temperaturi negative. Temperaturile minime au fost înregistrate de către senzorii din stațiile meteorologice ale unităților de C-D amplasate în livadă“, arată ASAS cu privire la situația din domeniul pomiculturii.

Instituția precizează că în această perioadă, speciile pomicole semințoase (măr, păr, gutui), nucifere (nuc) și arbuștii fructiferi (căpșun, afin, zmeur, coacăz) se aflau în plină fază de înflorire. Speciile pomicole sâmburoase (prun, cireș, vișin, cais, piersic) se aflau în faza de sfârșitul înfloritului până la fruct tânăr, în funcție de soi și zona climatică.

Conform ASAS, la prun, la Institutul de Cercetare – Dezvoltare pentru Pomicultură Pitești – Mărăcineni, Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare Pomicolă (SCDP) din Râmnicu Vâlcea, SCDP Tg. Jiu, SCDP Voinești, s-au înregistrat pierderi de până la 95%. În zona Iași și Bistrița nu au fost înregistrate pierderi mai mari de 35%. Printre soiurile cele mai afectate sunt Stanley și Anna Spath. La cireș au fost puternic afectate în aceleași zone ca și prunul, soiuri ca Regina, Kordia în proporție de 95%. În zona Iași, cireșul a fost afectat în procent de 35%. La piersic și cais: zona principală Dobrogea nu a fost afectată. Nucul a fost afectat 100% în zona colinară.


În cazul mărului au fost înregistrate pagube în special în zona Pitești, Voinești, Tg. Jiu prin afectarea florilor în proporție de 36% la soiul Golden, până la 80% la soiul Idared. Cultura de căpșun a fost a fost afectată 90% în zona colinară. Printre măsurile necesare, ASAS precizează determinarea cu rigoare a pagubelor înregistrate (prin secționarea organelor de rod), constatarea și transmiterea daunelor către comisiile locale. Conform ASAS, lipsa/diminuarea rodului din acest an nu trebuie să ducă la abandonarea plantațiilor, recomandându-se tratamente fitosanitare pentru menținerea unui frunziș normal, care să susțină diferențierea rodului pentru următorul an (trebuie aplicată o tehnologie de criză prin diminuarea cantităților de îngrășăminte și aplicarea unor tratamente numai pentru sănătatea frunzișului).

Instituția susține că este necesară plata cât mai rapidă a primelor de asigurare la producătorii asigurați. În eventualitatea susținerii de către MADR a pierderilor, contravaloarea lucrărilor tehnologice deja efectuate în livezi până la înregistrarea pagubelor este de circa 2.500 lei/ha. În domeniul viticulturii, înghețurile târzii au afectat lăstarii principali și implicit producția, diferențiat în funcție de amplasarea plantațiilor viticole și pornirea în vegetație a soiurilor vinifera. În podgoriile din nordul Moldovei, mersul vremii a cuprins ninsori și temperaturi minime absolute în aer și sol (—1,4 0C) sub pragul de îngheț al lăstarilor, care au condus la pierderi mari de 70 — 90%, refacerea butucilor fiind posibilă numai din mugurii dorminzi. În zona centrală (Odobești), temperaturile scăzute au afectat lăstarii principali mai ales la șes și la plantațiile tinere cu forme de conducere semiînaltă și înaltă. În partea de S și S-E a Moldovei (Dealu Bujorului), temperaturile de — 3,4 0C au afectat lăstarii principali și producția în proporție de 15 — 90%. În Dobrogea (Murfatlar) nu s-au înregistrat pierderi datorită dezmuguritului întârziat al majorității soiurilor. În podgoriile din Transilvania (Blaj) se estimează pierderi între 20 — 80% în cazul amplasării plantațiilor pe șes. În podgoria Dealu Mare, temperaturile de — 1,2 0C au afectat parțial producția (15 — 50%), iar în vestul țării, pierderi mai mari se înregistrează la șes și mai puțin pe versanți și platouri. De asemenea, pe șes s-au înregistrat pagube la plantațiile de portaltoi unde au înghețat lăstarii porniți în procent de 50%, ceea ce va determina o întârziere a vegetației cu aproximativ 2-3 săptămâni, care se va repercuta asupra numărului de butași maturați, într-un procent de 15% pierdere. O situație aparte o prezintă plantațiile din centrele viticole Bujoru și Pietroasa, unde se estimează pierderi și în plantațiile viticole amplasate pe versanți, de până la 60%. “În concluzie, starea de vegetație a plantațiilor viticole la acest moment este bună, cu excepția plantațiilor viticole amplasate la șes și la baza pantei din majoritatea arealelor viticole, unde se estimează pierderi de producție cauzate de brume și înghețuri târzii, cuprinse între 15-100%. Gradul de afectare a rodirii plantațiilor de vie va putea fi stabilit mai precis ulterior, când plantele intră în vegetație normală”, se arată în comunicat. ASAS recomandă refacerea vițelor afectate de brume târzii de primăvară în perioada dezmuguritului. Refacerea se bazează pe capacitatea de lăstărire a ochilor secundari încă neporniți în vegetație la survenirea brumei și a celor dorminzi de pe cordoane. Lăstarii fără rod se ciupesc când aceștia ajung la 5 — 7 frunze, pentru a provoca emiterea copililor purtători de inflorescențe. De asemenea, instituția propune refacerea butucilor afectați de brumele târzii de primăvară, după emiterea lăstarilor.

În funcție de momentul apariției brumelor și intensitatea acestora este necesară aplicarea următoarelor soluții de refacere: tăieri de refacere a butucilor cu vârfurile lăstarilor afectați de brumele târzii de primăvară. Tăierea constă în suprimarea porțiunilor de lăstari afectate ireversibil (veștejite), refacerea vegetației fiind asigurată de copilii care pornesc de la subsoara frunzelor în curs de formare, care prelungesc vârfurile de creștere a lăstarilor. Vegetația se reface rapid, fără a fi afectată producția de struguri. ASAS indică tăieri de refacere a butucilor afectați de brumele târzii pe 1/3 — 2/3 din lungimea lăstarilor. Se îndepărtează prin tăiere porțiunile de lăstari cu frunze și inflorescențe afectate. Refacerea vegetației are loc pe baza copililor emiși. Inflorescențele rămase neafectate, plus cele noi care se formează pe copili, pot asigura realizarea parțială a producției. Totodată, ASAS recomandă tăieri de refacere a butucilor cu lăstari afectați integral de brumele târzii. Se suprimă prin tăiere lăstarii afectați de brumă de la punctul de inserție pe lemnul anual. Refacerea vegetației se bazează pe pornirea în vegetație a lăstarilor din ochii dorminzi de pe lemnul multianual. Lăstarii se ciupesc când ajung la 5 — 7 frunze, pentru a provoca emiterea copililor care sunt purtători de inflorescențe. Se asigură astfel elementele de rod pentru anul următor și chiar realizarea unei mici producții în anul în curs.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de miercuri, 3 mai 2017

Actualitate

» UPDATE – Protest faţă de legea graţierii, în Piaţa Victoriei. Manifestanţii strigă “Hoţii!”
» Grindeanu se delimitează de graţierea corupţilor: Amendamentele nu au susţinerea Executivului
» Iohannis, “surprins neplăcut” de decizia Comisiei juridice a Senatului în privința legii grațierii
» Igor Dodon a semnat ordinul numirii lui Andrei Neguţă în funcţia de ambasador al Republicii Moldova în Rusia
» Piaţa maşinilor second-hand din import s-a dublat în primele trei luni din acest an
» UNICEF recomandă României să ia în calcul posibilitatea suspendării evaluării pentru clasa a VIII-a
» Comisia juridică din Senat: Faptele de corupţie vor fi graţiate. Toţi membrii PSD ai comisiei au votat “pentru”
» Iohannis: Niciunul dintre guvernele pe care le-am avut după ’90 nu a înțeles importanța infrastructurii mari
» Marea Britanie: Parlamentul a fost dizolvat, începe campania pentru alegerile legislative anticipate
» Premierul Sorin Grindeanu a fost operat la Spitalul Militar din Bucureşti
» Eugen Nicolăescu – propus viceguvernator la BNR de conducerea PNL

Publireportaj

» HARMONY DECOR organizează workshop dedicat sistemelor de izolare a locuinţelor

Local

» Prima clasă de școală profesională în sistem dual, în Olt, la cererea ALRO SA
» Cererile la APIA Mehedinţi, pe ultima sută de metri

Dolj

» Soț și soție, condamnați pentru dare de mită
» Craiova, prinsă în afacerea penală cu vagoane de la CFR Marfă
» Militarul acuzat că și-a incendiat iubita, judecat la Timișoara
» Marcajele rutiere de pe Calea București devin invizibile
» Oseminte umane, găsite într-un coşciug la marginea Craiovei
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Îmbrăcăminte de primăvară-vară, la Târgul Contex
» Târgul Contex, deschis la Casa Tineretului
» Accidentul vascular cerebral, tot mai frecvent la tineri
» Oseminte umane, găsite într-un coşciug la marginea Craiovei
» Mario Ovidiu Oprea, candidatul PNL pentru funcţia de primar al Craiovei 
» Lucian Bernd Săuleanu şi-a lansat candidatura pentru Primăria Municipiului Craiova
» Craiova: O maşină a luat foc în trafic, pe strada Henry Ford

Gorj

» Constructorii nu găsesc muncitori pentru lucrările la cele două blocuri tip ANL
» Lucrările la varianta ocolitoare vor fi deblocate în zona Romaneşti
» Fabrică de volane şi parc industrial în Rovinari
» Gorj: Directorul Căminului de bătrâni de la Suseni a fost suspendat din funcţie
» Programul “Start-up nation Romania”, lansat şi la Târgu Jiu
» Gorj: Comisie de la MApN la podul de la Turcineşti
» Gorj: Ion Muscălescu, încă șase luni la comanda IPJ

Olt

» Olt: Zeci de solicitări pentru andocarea ambarcațiunilor în portul turistic din Corabia

Vâlcea

» Vâlcea: Minor de 15 ani, urmărit penal pentru că ar fi furat 150 de euro şi 800 lei dintr-o locuinţă
» Vâlcea: 180 de locuri la Şcoala Militară de Subofiţeri Jandarmi „Grigore Alexandru Ghica” din Drăgăşani
» Vâlcea: Un bărbat de 63 de ani s-a ales cu dosar penal pentru nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor

Sport

» Micii spadasini se întrec la Memorialul „Dumitru Popescu“
» Marius Licuț și-a făcut încălzirea la Campionatul Național pentru Europene și Mondiale
» Alb-albaștrii lui Mogoșanu au depășit suta de goluri (galerie foto)
» Fotbal / Liga Europa, semifinale – tur
» Handbal (f): SCM Craiova s-a calificat în sferturile de finală ale Cupei României
» Fotbal / “Elitele” lui Mogo au zdrobit Ploieştiul

Bani & Afaceri

» Când poți să îți retragi banii cotizați la pensiile administrate privat

Educatie

» Liceele organizează examene de admitere suplimentare în luna mai
» Grădinițele din Dolj au peste 4.000 de locuri la grupa mică

Magazin

» Horoscop
» Bancul zilei

Opinii

» Irespirabila Românie. O posibilă explicaţie pentru succesul lui Liviu Dragnea şi al Tel Drum

Top