Acasă Actualitate Strat de zăpadă de peste 170 de centimetri și risc mare de...

Strat de zăpadă de peste 170 de centimetri și risc mare de avalanșă în Făgăraș

-

Grosimea stratului de zăpadă este de peste 170 de centimetri în zona de creastă a masivului Făgăraș, riscul de producere a avalanșelor fiind mare, a anunțat marți Serviciul Public Județean Salvamont (SPJS) Argeș.

„Stratul de zăpadă de la Cota 2000 — Transfăgărășan în acest moment măsoară 172 de cm. Peste structurile de placă existente, s-au depus deja până la 20 cm de zăpadă proaspătă, umedă, după care a urmat o perioadă de încălzire bruscă, ceea ce sporește riscul dinamizării zăpezii”, se precizează într-un comunicat transmis Agerpres de salvamontiști.

Conform aceleiași surse, riscul de avalanșă este de gradul 4 — cifră care indică un risc mare, la altitudini peste 1.800 de metri, astfel că toate traseele montane din județul Argeș sunt și vor rămâne închise.

Conform scalei europene de risc de avalanșă, în cazul gradului 4 stratul de zăpadă este puțin stabilizat pe majoritatea pantelor suficient de înclinate, declanșarea fiind probabilă chiar și printr-o slabă supraîncărcare. Pe numeroase pante suficient de înclinate sunt de așteptat numeroase declanșări spontane de avalanșe medii și chiar mari.

Turiștii care vor ajunge în zona montană din Argeș sunt sfătuiți să nu încerce să urce pe traseele închise și să ceară informații salvatorilor montani din zonă sau la Dispeceratul Național Salvamont. De asemenea, trebuie estimat timpul necesar efectuării drumețiilor, în așa fel încât să se încheie înainte de lăsarea întunericului.

Google Search se îmbunătățește cu noi tehnologii

Google Search își extinde funcționalitatea cu două tehnologii esențiale: obținerea capturilor de ecran și recunoaștere vizuală a conținutului cu tehnologie de inteligență artificială.

Logitech MX, mouse-ul vertical de birou

Logitech MX Vertical este un model disponibil pe piaţă de ceva vreme, care atrage atenţia datorită formei sale „ciudate” la prima vedere, care promite să ajute utilizatorii care stau mult timp la birou.