8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFranța: 100 de romi care locuiau în apropiere de portul Antibes au fost evacuați

Franța: 100 de romi care locuiau în apropiere de portul Antibes au fost evacuați

O tabără, unde își duceau existența aproximativ 100 de romi din 2014, în apropiere de portul din Antibes, oraș în sud-estul Franței, a fost evacuată miercuri în calm cu ajutorul Crucii Roșii și al peste o sută de jandarmi, relatează Europe 1, potrivit Agerpres.

Antibes este un oraș situat pe malul Marii Mediterane și reprezintă una din cele mai importante stațiuni de pe Coasta de Azur. Evacuarea, cerută în special de primărie, a intervenit după trei decizii judecătorești vizând această tabără insalubră, potrivit prefecturii, care a indicat că o familie cu copii la școală a fost relocată. Avertizați de afișe încă de luni, jumătate din familii a părăsit tabăra înainte de sosirea forțelor de ordine. Pe teren, voluntari ai organizației neguvernamentale Amnesty International și ai unei asociații de apărare a drepturilor romilor Prales a denunțat „disproporția” forțelor de ordine desfășurate „demnă de o operațiune antiteroristă”. „Nu lipseau decât tancurile”, declară Viorel Costache de la Prales, potrivit căruia „erau aproximativ 100 de persoane, între care un sfert copii, în principal romi, dar, de asemenea, polonezi, lituanieni, bulgari”. Toți se instalaseră într-o parcare, fără apă curentă, toalete, sub o linie de cale ferată. Cei mai mulți ocupau rulote uzate, oferite de proprietarii de camping, după ce romii au venit aici pentru a ajuta la curățarea zonei în urma inundațiilor devastatoare din 2015. Cathy Lipszyc, de la Amnesty, spune că ea și colegii ei au încercat să obțină o mică amânare a termenului de evacuare, pentru ca și cei din tabără să poată sărbători Paștele aici nu pe trotuar. Ea remarcă faptul că cei mai mulți dintre ei nu știu unde să meargă, dându-i ca exemplu pe Lucian Jegu, 21 de an, originar din București, și pe soția sa însărcinată Ionela-Fiorentina, care se aflau în această tabără de șase luni și trăiau din câștiguri nesemnificative nedeclarate și cerșit.

Stéphane Pintre, director general în primăria din Antibes, a justificat evacuarea taberei prin condițiile insalubre în care locuiau ocupanții săi. În plus, în timpul evacuării au fost descoperite 40 de persoane neidentificate. „Există întotdeauna noi (persoane) care sosesc”, spune acesta.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS