8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAstăzi este Ziua internațională a sportului pentru dezvoltare și pace

Astăzi este Ziua internațională a sportului pentru dezvoltare și pace

Astăzi este marcată, ca în fiecare an la 6 aprilie, începând din 2014, Ziua internațională a sportului pentru dezvoltare și pace oferă ocazia de a promova sportul și activitatea fizică în calitate de limbaj universal și catalizator al schimbării sociale pentru dezvoltare, scrie Agerpres. De asemenea, această zi este o platformă de luptă împotriva stigmatizării și discriminării sociale, contribuie la paritatea între bărbați și femei, la adoptarea unui comportament sănătos și la edificarea păcii.

În 2017, cu ocazia Zilei internaționale a sportului pentru dezvoltare și pace, Biroul ONU al sportului pentru dezvoltare și pace (UNOSDP) lansează campania digitală #WePlayTogether în vederea încurajării organizațiilor și indivizilor din întreaga lume, care susțin sau efectuează activități sportive să participe la marcarea acestei zile. Campania invită participanții să distribuie pe canalele social-media o fotografie care reprezintă pentru ei ”puterea sportului în promovarea păcii, unității și incluziunii sociale”, se arată pe www.un.org. Campania se alătură apelului Secretarului General al ONU, António Guterres, de a face din 2017 ”un an al păcii”. În plus, prin valorificarea Obiectivului 16 ”Pace, justiție și instituții puternice”, campania duce, totodată, la creșterea gradului de conștientizare cu privire la contribuția sportului la Obiectivul 10 ”Reducerea inegalităților” și la Obiectivul 11 ”Orașe și comunități durabile” ale Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă ale Agendei 2030, în promovarea inițiativelor care includ refugiați și persoane cu handicap.

Această zi a fost declarată Ziua internațională a sportului pentru dezvoltare și pace de către Adunarea Generală a Națiunilor Unite la 23 august 2013 prin Rezoluția 67/296, venind ca o completare la Ziua Olimpică sărbătorită pe 23 iunie, care celebrează valorile olimpice de prietenie, excelență și respect prin sport. Ziua Olimpică a fost instituită în 1948 pentru a marca noua și moderna mișcare olimpică. Comitetul Internațional Olimpic (CIO), în calitatea sa de Observator Permanent la Națiunile Unite, a susținut inițiativa întrucât această zi evidențiază rolul și contribuția organizațiilor sportive în programele de schimbare socială și dezvoltare umană. De altfel, conceptul de a plasa sportul în serviciul dezvoltării armonioase a umanității se află în centrul misiunii CIO.
Anual între 2003-2007 și bianual începând din 2008, statele membre ONU au adoptat în unanimitate o serie de rezoluții intitulate ”Sportul ca mijloc de promovare a educației, sănătății, dezvoltării și păcii”, recunoscând potențialul sportului de a contribui la realizarea Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului (ODM) și la bunăstarea societăților.
La 25 septembrie 2015, în cadrul summitului ONU privind Dezvoltarea Durabilă, 193 de guverne au adoptat Agenda 2030 și Obiectivele Dezvoltării Durabile, sportul fiind considerat, în continuare, un instrument rentabil și flexibil în promovarea obiectivelor de pace și dezvoltare, rolul său în ceea ce privește progresul social fiind unanim recunoscut, potrivit www.icm2016.org.

România a marcat această zi în fiecare an, începând cu 2014, printr-o serie de activități sportive.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS