20.5 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCCR: Avocaţii condamnaţi penal nu mai pot profesa

CCR: Avocaţii condamnaţi penal nu mai pot profesa

Curtea Constituţională (CCR) a respins marţi, cu unanimitate de voturi, excepţia de neconstituţionalitate ridicată la prevederea din Legea avocaturii care le interzice acestora să mai profeseze dacă au fost condamnaţi penal, dar au declarat neconstituţională sintagma „de natură să aducă atingere prestigiului profesiei”, informează  HotNews.ro, citând News.ro. Potrivit unor surse din CCR, speţă este similară cu prevederea din Legea 90/2001 care le interzice condamnaţilor penal să fie membri ai Guvernului.

CCR a respins că neîntemeiată excepţia de neconstituţionalitate la art. 27 lit. d) din Legea 51/1995 privind organizarea şi exercitarea profesiei de avocat, care interzice celor condamnaţi penal să îşi mai poată exercită profesia.

Articolul 27 lit. d) prevede: „Calitatea de avocat încetează dacă avocatul a fost condamnat definitiv pentru o fapta prevăzută de legea penală şi care îl face nedemn de a fi avocat, conform legii”.

Totodată, Curtea a admis excepţia de neconstituţionalitate la articolul 14 lit. a) din Legea avocaturii şi a constatat că sintagma „de natură să aducă atingere prestigiului profesiei” este neconstituţională.

Motivul admiterii excepţiei este că redactarea respectivei sintagme „este lipsită de claritate şi precizie, având în vedere că nu se precizează în mod clar acele infracţiuni care aduc atingere prestigiului profesiei de avocat. Aşa fiind, necircumstantierea expresă a acelor infracţiuni care sunt de natură să aducă atingere prestigiului profesiei de avocat lasă loc arbitrariului, făcând posibilă aplicarea diferenţiată a sancţiunii excluderii din profesie, în funcţie de aprecierea subiectivă a organelor competenţe”, se arată într-un comunicat de presă transmis de CCR.

Excepţia a fost ridicată de către fostul judecător Dumitru Rebegea, de la Tribunalul Prahova, condamnat în 2013 la cinci ani şi jumătate de închisoare pentru corupţie. După ieşirea din magistratură, Rebegea a devenit, în 2012, avocat la Baroul Dâmboviţa, dar a fost exclus un an mai târziu, după rămânerea definitivă a deciziei de condamnare. Dumitru Rebegea a atacat în contecios administrativ la Curtea de Apel Bucureşti excluderea să din Barou şi, în cadrul procesului, a ridicat excepţia de neconstituţionalitate la art. 27 lit. d) şi la art. 14 lit. a) din Legea avocaţilor.

Surse din CCR afirmau, la începutul lunii martie, că speţă privind Legea 90/2001 care le interzice condamnaţilor penal să fie membri ai Guvernului este similară cu excepţia de neconstituţionalitate ridicată la Legea avocaturii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS