Acasă Actualitate Bob Dylan primește în acest weekend premiul Nobel

Bob Dylan primește în acest weekend premiul Nobel

-

 

După luni de suspans, Bob Dylan își primește în cel mai mare secret, în acest weekend la Stockholm, premiul Nobel pentru Literatură din mâinile unor academicieni suedezi care l-au distins, aproape împotriva voinței sale, pentru versurile pe care le-a creat, comentează astăzi France Presse, potrivit Agerpres.

Thomas Mann, Albert Camus, Samuel Beckett, Gabriel Garcia Marquez sau Doris Lessing: la 75 de ani, cântărețul american se alătură panteonului de personalități glorificate de Academia suedeză din 1901. El urmează să primească diploma și medalia premiului în timpul unei întrevederi cu juriul suedez, într-un loc și la un moment păstrate strict secrete. Misterul planează și în ce privește discursul său de acceptare, care poate fi la fel de bine un cântec. Orice laureat trebuie să accepte premiul în șase luni de la ceremonia de premiere la 10 decembrie, adică până la 10 iunie. „Academia suedeză și Bob Dylan au fost de acord să se întâlnească în acest weekend. Acest lucru se va face într-un mic comitet și în privat și niciun reprezentant al presei nu va fi de față; numai Bob Dylan și academicieni vor fi prezenți, conform dorințelor lui Dylan”, a explicat secretarul permanent al Academiei suedeze, Sara Danius, fără a preciza dacă întâlnirea va avea loc sâmbătă sau duminică. „Nu va fi pronunțat niciun discurs legat de Nobel. Academia are motive să creadă că o versiune înregistrată (a discursului) va fi trimisă la o dată ulterioară”, a adăugat ea.

Pentru că fără discursul de acceptare nu se va face plata contravalorii premiului: cecul opt milioane de coroane (838.000 de euro) care însoțește premiul Nobel nu este semnat și remis decât dacă premiul este acceptat. Singura certitudine este că Bob Dylan susține două concerte în capitala Suediei, sâmbătă și duminică, debutul unui turneu european cu ocazia lansării noului său album în format triplu, ”Triplicate”, ce conține reluări ale unor cântece ale lui Frank Sinatra. Cu câteva ore înainte de prima sa prestație sâmbătă, mass-media suedeze, plictisite, abia au evocat subiectul Dylan pe site-urile lor.

În opinia specialiștilor, nu se așteaptă ca el să facă vreo referire la premiul său pe scenă. „De îndată ce doriți să-l duceți într-o direcție, el o ia în partea opusă”, explică Martin Nyström, critic muzical al cotidianului Dagens Nyheter. Spre surpriza generală — uneori impregnată de indignare — Bob Dylan, al cărui nume real este Robert Allen Zimmerman, a fost recompensat în octombrie „pentru că a creat în marea tradiție a muzicii americane noi moduri de exprimare poetică”, potrivit argumentărilor Academiei.

ȘTIRI VIDEO GdS

AUDIO / Emil Săndoi, la Repriza de Sud

Fostul mare fundaş al Ştiinţei şi antrenor al Universităţii Craiova, Emil Săndoi, a fost prezent în această seară în studioul Radio Sud...

SCM Craiova îşi joacă şansele în Cupa EHF

Echipa feminină de handbal SCM Craiova va disputa, în acest weekend, duelurile cu formaţia norvegiană Tertnes, din turul doi preliminar al Cupei...